06.04.2009. / 09:09

Autor: Katarina Zorić

Honorarni angažman ustavnog suca: Šeparoviću milijunska zarada na državnim tvrtkama

To je samo mali dio Šeparovićeve zarade čiji ured zastupa i Hrvatske željeznice, Hrvatsku poštu, Inu te mnoge druge državne i privatne tvrtke, u slučajevima u kojima se radi o milijunskim ugovorima

Šeparović bi, kažu u odvjetničkim krugovima, trebao zamrznuti suvlasništvo u odvjetničkom uredu jer je postao ustavni sudacŠeparović bi, kažu u odvjetničkim krugovima, trebao zamrznuti suvlasništvo u odvjetničkom uredu jer je postao ustavni sudacIako državne tvrtke imaju zaposlene pravnike, u jeku gospodarske krize unajmljuju usluge skupih privatnih odvjetničkih ureda za rješavanje raznih sporova. Jedna od tih tvrtki je i Plinacro koji je prije mjesec dana unajmio čak tri odvjetnička ureda s kojima je sklopio ugovore vrijedne devet milijuna kuna. Kako piše Jutarnji list, svakom će odvjetniku platiti po tri milijuna kuna.

Uz Borisa Klemena i Jadranku Meštrović - Kologranić, honorar Plinacroa dobit će i kum Vladimira Šeksa, Miroslav Šeparović, bivši ministar pravosuđa i novi sudac Ustavnog suda. To je samo mali dio Šeparovićeve zarade čiji ured zastupa i Hrvatske željeznice, Hrvatsku poštu, Inu te mnoge druge državne i privatne tvrtke, u slučajevima u kojima se radi o milijunskim ugovorima.

"Istina je, potpisao sam ugovor s tvrtkom Plinacro u iznosu od tri milijuna kuna, ali od Ine dobivam jako malo novca. Zastupam i HŽ i mnoge druge državne i privatne tvrtke, sve koje me pozovu, ali neću više o tome ništa reći! Malo sam se konzultirao i odlučio da neću govoriti o tome koliko mi plaćaju. Neka vam to kažu te tvrtke ako žele", rekao je Šeparović Jutarnjem listu.

U Plinacrou navode kako su odvjetnici angažirani za zastupanje tvrtke u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i mogućih sporova zbog gradnje 578 kilometara trasa plinovoda diljem države. Objašnjavaju da je “naknada troškova odvjetnicima određena prema tarifama Hrvatske odvjetničke komore, a kriteriji za određivanje ukupnog maksimalnog iznosa naknada određeni su, među ostalim, sukladno broju katastarskih općina u kojima se provode izvlaštenja i broju vlasnika i suvlasnika pojedinih nekretnina”.Međutim, Plinacro je te odvjetničke urede izabrao bez natječaja, dakle, izravnim dogovorom.

Šeparovićev odvjetnički ured ima osam zaposlenika, a naplaćuje, kaže, prema tarifama koje je odredila država. Međutim, u odvjetničkim krugovima navode da bi Šeparović sada kada je postao ustavni sudac trebao zamrznuti svoj suvlasnički status u odvjetničkom uredu, odnosno od Trgovačkog suda tražiti brisanje iz partnerstva te se odreći udjela u profitu odvjetničkog ureda.

Vezane vijesti

USKOK istražuje M SAN zbog Plinacroa

USKOK istražuje M SAN zbog Plinacroa

Novi broj Nacionala donosi priču o posljednjoj u nizu USKOK-ovih istraga domaćih tvrtki. Tako se istraga, koja bi trebal biti okončana u sljedećih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika