22.04.2009. / 16:56

Autor: Hrvoje Šimičević

Povratak Vice Vukojevića: 'Židovi su upravljali Jasenovcem'

Posljednje izjave Vice Vukojevića, vezane uz Jasenovac, ne bi trebale nikome biti preveliko iznenađenje, ukoliko prosječni čitatelj ima minimalno saznanje o njegovom bogatom biografskom profilu, koji je među reprezentativnijim primjercima prikaza nadprosječnog hrvatskog nacionalističkog muža iz ratnih 90-ih godina

"Logorom Jasenovac upravljali su Židovi, država je samo dala stražu, a postoji i ugovor između vlade NDH i Židovske općine Zagreb o financiranju uprave toga logora", kazao je bivši sudac Ustavnoga suda Vice Vukojević na konferenciji za novinare Počasnoga bleiburškog voda, koja je, prigodno održana u utorak, na dan obilježavanja holokausta nad europskim Židovima, piše Slobodna Dalmacija. Vukojević se nije zaustavio samo na ovim tvrdnjama. "Žrtve Macelja i Golog otoka ne idu skupa. Goli otok bio je logor za preodgajanje članova partije i tamo su jedni druge tukli kako bi iskazali svoju ideološku pravovjernost", poručio je okupljenima Vukojević, pojedinac koji je hrvatskoj javnosti poznat prvenstveno poradi osebujnih nacionalističkih crtica u bogatoj biografiji.

Predsjednik Židovske vjerske zajednice Bet Israel Ivo Goldstein oštro je demantirao Vukojevićeve teze. "Laž je da su Židovi ugovorili bilo kakav način upravljanja Jasenovcem i da su u toj upravi imali bilo kakvu ulogu. Židovska općina u Zagrebu nastojala je pomoći svojim članovima koji su bili zatočeni u Jasenovcu, ali u konačnici to gotovo nikome nije pomoglo. O tome govore brojni radovi, od kojih sam neke i sam napisao", kazao je za Slobodnu Dalmaciju Goldstein.

Protagonisti ovoga skupa nedavno su posjetili spomen-područje Jasenovac, ističući kako su to učinili radi 'isticanja pune istine kako je ovaj logor nastavio s radom i nakon travnja 1945. sve do 1947., a po nekim istraživačima čak do 1951. godine'. "Jasenovac je bio ustaški logor, ali je potom nekoliko godina funkcionirao kao logor Titove države. Dokazi koje su istraživači 80-ih godina dostavili Javnoj ustanovi Jasenovac, završili su u SUBNOR-u i treba ući u trag toj dokumentaciji", kazao je Šeparović, dodavši kao će ovo isto društvance zbog nestanka tih dokumenata podnijeti kaznene prijave Državnom odvjetništvu RH.

Proslavljeni sudac: Vice Vukojević kao vlasnik 'impozantne' biografije

Posljednje izjave Vice Vukojevića, vezane uz Jasenovac, ne bi trebale nikome biti preveliko iznenađenje, ukoliko prosječni čitatelj ima minimalno saznanje o njegovom bogatom biografskom profilu, koji je među reprezentativnijim primjercima prikaza hrvatskog nacionalističkog muža iz ratnih 90-ih godina. Zanimljiv dio karaktera Vukojević je u punom svjetlu imao prilike iskazivati odmah nakon uspostavljanja nezavisne Hrvatske 1991. godine.

Ovdje ćemo prezentirati samo nekoliko verbalnih i fizičkih eskapada koje se imaju pripisati Vukojevićevom djelovanju tijekom 90-ih godina. Preko liste HDZ-a 1990., Vukojević je ušao Sabor gdje je proboravio dva mandata, a tijekom kojih je šovensko ponašanje doveo do samog savršenstva, posebice kad su bile u pitanju vojne intervencije Hrvatske u susjednoj Bosni i Hercegovini. Kada se primjerice međunarodna zajednica zbog navedenih poveznica sa BiH ozbiljno pripremala uvesti Hrvatskoj sankcije, Vice Vukojević prigodno je na saborsku govornicu došao u odori visokog časnika Hrvatskog vijeća obrane. Posebno zanimljiva replika dotičnog bila je usmjerena prema tadašnjoj saborskoj oporbi, koja je tražila da Hrvatska promijeni politiku prema BiH.

Poručio im je, citiramo: "da na sredini papira naprave rupu, kako bi ga sultan mogao nabiti na svoj obreznjak". Ironijom sudbine, Vice je Vukojević troniziran i na poziciju čelnika Komisije za utvrđivanje žrtava rata i poraća. Tada je bio glavni inicijator filma o Bruni Bušiću, koji se 1992. godine prikazao na nacionalnoj dalekovidnici (HRT-u), a nakon čega je bilo jasno da ga je Vice dao producirati kako bi se preko njega obračunao sa Ivanom Cesarom, Ivanom Cerovcem biskupom Šeperom i drugima, prezentirajući većinu spomenutih pojedinaca kao agente udbe. Iako su ga dobrano optuživali da je falsificirao niz povijesnih podataka u ovom uratku, inače nazvanom "Bruno Bušić: život, djelo i mučko ubojstvo", on se nije dao smesti, ističući da za sve tvrdnje ima dokumente.

Sve se to događa kada Vice pasionirano rukama i nogama brani ideju nezavisnosti Hrvatske Zajednice Herceg Bosne, dok paralelno s tim Muslimane proglašava fundamentalistima. Kada je, valja se prisjetiti još jednom, izašao na saborsku govornicu svečano odjeven u uniformu HVO-a, uskliknuo je kako je HVO druga hrvatska vojska u kojoj je zadužen za političku djelatnost. Upravo iz tih vremena ostati će zapamćena, ali nikada procesuirana mračna crta iz Vukojevićeve biografije. Naime, u toj istoj BiH, gdje se zalagao za Hrvatsku Zajednice Herceg Bosne, protiv njega se vodila istraga da je u logoru Vojno (Mostar) 1993. silovao 22-godišnju Bošnjakinju. Prava istina nikada nije izašla na vidjelo, iako je svoje mučno iskustvo silovana djevojka prenijela i u knjizi bosanskih logoraša 1999. godine.

Prigodno, iste je godine u susjednoj Hrvatskoj, zaslužni građanin Vice Vukojević nagrađen funkcijom Ustavnog suca, te je time dobio imunitet od eventualnih sudskih progona. No ta mu je zaštita istekla krajem 2007. godine, a priča o silovanoj djevojci i dalje je bez izvjesnog epiloga. Naime, Vukojević se od prvih dana, kada je priča izašla u javnosti branio tezom da su mu za sve namjestili predsjednik Stjepan Mesić i naravno, Udba. Djevojka koja do danas i dalje tvrdi da ju je silovao upravo Vukojević izrazila je spremnost da svjedoči u Hrvatskoj, a tužiteljstvo BiH, koje je 2007. hrvatskim kolegama dostavilo materijale s optužbama, navodno posjeduje izjave nekoliko svjedoka koji su potvrdili iskaz djevojke.

Posljednjih godina Vukojević je gotovo u potpunosti nestao sa javne pozornice, a zadnji put kada se njegovo ime ozbiljnije spominjalo, van marginalne šačice revizionista, bilo je u kontekstu ratnih 90-ih godina. Naime, Nacional je sredinom prošle godine objavio dokumente iz kojih je vidljivo da je ovaj, van svojih ovlasti i u lažnoj funkciji voditelja 7. Uprave Ministarstva vanjskih poslova, tijekom 1993. godine planirao voditi akcije špijuniranja izvan Hrvatske. Riječ je o operativnim 'zahvatima', koje su za cilj imale u UN-u 'pronaći osobe 'koje su bile izrazito protuhrvatski orijentirane, kao i one koje bi u budućnosti mogle postati zagovaratelji hrvatskih interesa'.

Vezane vijesti

Gospodine Vukojeviću, ispričavam se. A sad se vi ispričajte za sve ostale...

Gospodine Vukojeviću, ispričavam se. A sad se vi ispričajte za sve ostale svinjarije...

Što sad da radimo svi mi koji se, ponajprije u medijima, zalažemo za ljudska prava svakoga građanina, svi koji smo se sprdali s ovom zadnjom aferom o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika