30.04.2009. / 15:07

Autor: Andrea Belin

Sve zablude vezane uz pušenje

Već dugo razmišljate o prestanku pušenja, međutim još uvijek niste pronašli prave razloge da to zaista i učinite? Smatrate da vas cigareta opušta? Straha vas je da ćete se udebljati? Naime, takva razmišljanja potpuno su netočna...

Nikad nije kasno da prestanete pušitiNikad nije kasno da prestanete pušitiI nakon što su cigarete poskupljele, vi se još uvijek dvoumite prestati pušiti ili ne? Već ste nekoliko puta pokušavali, međutim nakon kratkog vremena sve je krenulo iz početka. Neki puše jer ih cigareta navodno oslobađa od stresa, neki to čine iz dosade...

Zašto vi pušite? Je li jedan od razloga strah da se ne udebljate? Moramo vas razočarati, ali to nije istina jer nikotin nema veze s nakupljanjem masnih naslaga u organizmu. Saznajte koje zablude uz pušenje još postoje i možda će vam to pomoći da napokon cigareti kažete "zbogom zauvijek"!

1. "Pušenje opušta i smiruje"

Najpopularnija izjava vezana uz pušenje glasi: "Kad vam se čini da je sve protiv vas, cigareta vam pomaže da pronađete duševni mir". Naime, to znači da je čovjek psihički nezreo i da nije u stanju na neki drugi način obraniti se od stresa. Upravo zato psiholozi nastoje otkriti skrivene, duboke razloge zbog kojih se čovjek ne može odreći duhana.

Prilikom pušenja javlja se dvostruka ovisnost, nikotinska i psihološka. Čovjek se u tjedan dana može osloboditi nikotinske ovisnosti, ali mu je mnogo teže osloboditi se psihološke. Osobi nedostaju svi oni mali rituali na koje je navikao. Svatko na specifičan način pali cigaretu, drži je u ruci, vrti između prstiju, a uz to pijucka omiljeni napitak i razgovara s prijateljima ili kolegama. Kad toga nema, javlja se uznemirenost i strah zbog gubitka uobičajenih navika.

2. "Ako prestanem pušiti, udebljati ću se"

Često se govori da nikotin sudjeluje u razmjeni tvari u organizmu i da kad ga više nema, organizam njegov nedostatak nadopunjuje pojačanim nagomilavanjem masnih naslaga. Nikotin zaista nema nikakve veze sa procesom nastanka masti u organizmu.

Moglo bi se reći da cigareta ima veze sa dosadom ili željom da se napravi pauza jer kada čovjek ima potrebu da se odmori ili nečim zabavi, pušač poseže za cigaretom. Dakle, da se ne biste udebljali, najbolje je da nađete drugu zanimaciju, primjerice bavite se tjelovježbom ili umjesto cigarete, popijte šalicu zelenog čaja.

3. "Cigareta mi pomaže da bolje mislim"

Među pušačima vlada uvjerenje da će najbrže razbistriti misli i riješiti neki problem ako zapale cigaretu što je naravno, potpuno netočno. Cigareta nam ne pomaže pri koncentraciji, nego usporava živčane impulse. Zbog toga većina pušača misli da se ih cigareta opušta. Razlog leži u tome što, s jedne strane, tvari iz cigarete usporavaju živčane impulse, a s druge, donekle stimuliraju ćelije mozga. Zato nam se čini da smo se poslije cigarete smirili i da su nam se misli sredile.

4. "Cigareta uklanja glavobolju ili zubobolju"

Stručnjaci tvrde da nikotin donekle doprinosi sužavanju krvnih žila, ali je to se osjeća tek poslije velike pauze (najmanje šest sati između dvije cigarete). Dakle, ovdje je također riječ o psihološkom efektu odvraćanja pažnje na nešto drugo. Zato je u takvoj situaciji najbolje popiti neki analgetik ili otići kod liječnika.

Vezane vijesti

I Bugarska zabranila pušenje

I Bugarska zabranila pušenje

Bugarski parlament izglasao je u četvrtak zabranu pušenja u svim javnim zatvorenim prostorima od 1. lipnja, u nastojanju da odvrati od te štetne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika