07.05.2009. / 14:16

Autor: Katarina Zorić

Haaški sud uništio dokaze iz Sreberenice, odvjetnici u šoku

Dokazi koji su se koristili u sudskim postupcima uništeni su jer, kako je rečeno, nije bilo mogućnosti da se adekvatno pohrane

Serge Brammertz potvrdio je u Sarajevu da su dokazi uništeniSerge Brammertz potvrdio je u Sarajevu da su dokazi uništeniGlavni haški tužitelj Serge Brammertz potvrdio je u Sarajevu da je u Haagu uništeno oko tisuću dokaza uzetih iz masovnih grobnica oko Srebrenice. Riječ je o različitim predmetima poput osobnih iskaznica i fotografija. Dokazi koji su se koristili u sudskim postupcima uništeni su jer, kako je rečeno, nije bilo mogućnosti da se adekvatno pohrane. Međutim, Brammertz je naglasio da o uništenim dokazima i dalje postoje podaci, objavio je B92.

Potvrda haškog tužitelja da je uništen dio dokaza korištenih u sudskim procesima, prvenstveno oni koji se odnose na genocid u Srebrenici, izazvala je ogorčenje među bošnjačkim udruženjima žrtava rata. S Brammertzom su se u Sarajevu sastale članice pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa” kojima je potvrdio informaciju o uništenju dokaza. "Rekao nam je da se tu radi o nekim osobnim iskaznicama, fotografijama i slično i da je sve to uništeno. Kao, nisu to imali gdje ostaviti. To je žalosno”, izjavila je predsjednica pokreta Munira Subašić

Odvjetnica Jadranka Sloković informaciju o uništenju dokaza još uvijek nije čula, a kada smo joj pojasnili o čemu je riječ bila je vrlo iznenađena. "Ovo mi je prva informacija i šokirana sam. Dokazi se ne mogu i ne smiju uništavati, a objašnjenje da je to učinjeno jer nije bilo mogućnosti da se adekvatno pohrane je izvan svake pameti. Ne mogu dokučiti da to netko može ozbiljno reći, to je neprihvatljivo", rekla je Jadranka Sloković za Nacional.hr.

Napomenula je da se dokazi kaznenih djela nastoje sačuvati, a pogotvo kada je riječ o tako teškim kaznenim djelima. "Haaški sud ima puno prostora, imaju administraciju i skladišta te je nepojmljivo da nemaju prostor gdje bi pohranjivali takve dokaze. Ili je nešto krivo shvaćeno ili se dogodilo nešto što se nikako nije smjelo dogoditi. Haag ima najveću bazu podataka pa onda vjerojatno i veliku bazu dokaza koji se na na određeni način čuvaju, snimaju i prenose, ali se ne uništavaju. Sve se to treba čuvati jer to nisu samo dokazi nego i dio pijeteta prema žrtvama jer su u pitanju i osobni predmeti", istaknula je Jadranka Sloković.

Odvjetnik Čedo Prodanović dijeli slično mišljenje. "Premalo znam o ovome, ali mogu reći da za to, ako se stvarno dogodilo, nema opravdanja. To je onda veliki propust. Haaški sud je nama i drugima postavio visoke standarde kojih se oni ne pridržavaju. Očito je da ni oni nisu imuni na pogreške koje drugima ne priznaju. Riječ je o nedopustivom propustu za sud koji ima aspiracije proglasiti se autoritetom u raspodjeli pravde na ovim prostorima", rekao je Prodanović.

Haški tužitelj nakon Sarajeva, ovaj mjesec stiže i u posjet Zagrebu i Beogradu, prije nego što u lipnju Vijeću sigurnosti UN-a podnese izvještaj o suradnji država u regiji s Tribunalom.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika