Objavljeno u Nacionalu br. 705, 2009-05-19

Autor: Robert Bajruši

Izbori 2009.

Ostao na nogama, ide za predsjednika

LOKALNI IZBORI pokazali su da HDZ unatoč političkim poteškoćama zadnjih tjedana ima solidnu potporu glasača, što je ohrabrilo Ivu Sanadera da se definitivno odluči na predsjedničku kandidaturu

PREMIJEROVO OLAKŠANJE Ivo Sanader nije bio u izbornom stožeru HDZ-a u noći izbora, ali je u ponedjeljak izašao pred novinare u sjedištu HDZ-a na Trgu žrtava fašizmaPREMIJEROVO OLAKŠANJE Ivo Sanader nije bio u izbornom stožeru HDZ-a u noći izbora, ali je u ponedjeljak izašao pred novinare u sjedištu HDZ-a na Trgu žrtava fašizmaKonferencija za novinare koju je Ivo Sanader održao u ponedjeljak 18. svibnja, i na kojoj je proglasio pobjedu HDZ-a na lokalnim izborima, de facto predstavlja početak njegove kampanje za predsjednika Republike, doznaje Nacional. Nacional je prije nekoliko dana od najbližih premijerovih suradnika dobio informaciju, kako ih je Ivo Sanader prošlog tjedna obavijestio da se namjerava kandidirati na predsjedničkim izborima. Odluka nije formalizirana i može se očekivati da će predsjednik vlade s objavom pričekati do početka jeseni, ali njegovi pouzdani suradnici tvrde kako je ovo prvi put da se Sanader decidirano pozitivno izjasnio.


Ovakva odluka je očekivana. Premda se već mjesecima špekulira o HDZ-ovom predsjedničkom kandidatu, i u tom su se kontekstu spominjali Nadan Vidošević, Dragan Primorac, Andrija Hebrang pa čak i Ivan Šimonović, čekalo se što će odlučiti Ivo Sanader. HDZ-u je iznimno važno pobijediti na idućim predsjedničkim izborima, a upitno je mogu li nabrojani kandidati osvojiti više glasova od Ive Josipovića ili Radimira Čačića, koji su najavili svoje kandidature. Osim toga, Vidošević i Primorac, a posebno Hebrang nisu u dobrim odnosima s predsjednikom HDZ-a, bez čije je potpore kandidatura poprilično besmislena. Lokalni izbori predstavljali su važnu međufazu u pripremama za objavu Sanaderovih predsjedničkih ambicija, i ako HDZ za dva tjedna pobijedi u većini županija i gradovima poput Dubrovnika, Siska ili Velike Gorice, u kojima je situacija prilično neizvjesna, bit će to pokazatelj da iza sebe i dalje ima stabilno biračko tijelo. U vladi su uvjereni kako je Ivo Sanader apsolutni izborni favorit, i ako će se kandidirati, glavno pitanje će biti tko je idući premijer, a ne predsjednik.

Sanadera u odluci nije omeo niti izrazito slab rezultat u urbanim sredinama, koje su pripale opoziciji. Hrvatska demokratska zajednica na lokalnim je izborima još jednom izgubila skoro sve veće hrvatske gradove: Zagreb, Split, Rijeku, Osijek, Pulu, Varaždin, a možda i Dubrovnik i Šibenik. Ali, unatoč vrlo dobrim rezultatima koje je u urbanim središtima postigla opozicija, u vodstvu Socijaldemokratske partije nisu pretjerano zadovoljni postignutim rezultatima jer SDP je ispustio šansu ostvariti trijumf i iskoristiti goleme probleme u kojima se nalazi vlada premijera Ive Sanadera. Još prije desetak dana Sanader je bio u punoj defanzivi, suočen sa štrajkovima studenata i zaposlenih u javnim službama, optužbama da je omogućio bijeg Branimira Glavaša, kao i sve lošijom ekonomskom situacijom u zemlji. U takvim okolnostima, u HDZ-u su rezultate lokalnih izbora dočekali s podosta zadovoljstva, makar su uvjerljivo poraženi u sva četiri najveća grada, u kojima su osvojili dvostruko manje glasova od SDP-a, a njihovi kandidati nigdje nisu ušli u drugi krug.

Kolika god je politička važnost županija, osim Istarske, Primorsko-goranske, Međimurske i eventualno još dvije-tri, financijsko-politička moću Hrvatskoj koncentrirana je u nekoliko najvećih gradskih središta, a u njima je HDZ dugogodišnji gubitnik. Samo što su u nedjelju 17. svibnja i kandidati i liste vladajuće stranke prošli izrazito loše. U Zagrebu je Jasen Mesić dobio 13 posto, tek malo bolji bio je Ivan Kuret u Splitu, baš kao i Vesna Buterin u Rijeci. Podjednake rezultate u ovim gradovima ostvarile su i liste Hrvatske demokratske zajednice. HDZ-ova lista je jedino u Osijeku ostvarila dobar rezultat, međutim, ondje nisu niti imali kandidata za gradonačelnika, već su podržali Antu Đapića iz HSP-a. Unatoč svemu, u ponedjeljak je Ivo Sanader proglasio izbornu pobjedu, dok je poraze u urbanim sredinama opravdao logički zanimljivom tezom, da HDZ ne želi pobjede u gradovima jer bi tada u Hrvatskoj zavladalo političko jednoumlje. U stvarnosti, samo 24 sata ranije Sanader i suradnici su se bojali poraza, i to je razlog zbog kojeg premijer proglašenje rezultata nije dočekao u Središnjici HDZ-a. Eventualni poraz trebali su opravdati Jadranka Kosor i Andrija Hebrang, no na kraju su rezultati ispali bolji nego su se nadali u vladajućoj stranci.JASEN MESIĆ nije u Zagrebu uspio mobilizirati čak ni glasače HDZ-a, a kamoli privući glasače drugih stranakaJASEN MESIĆ nije u Zagrebu uspio mobilizirati čak ni glasače HDZ-a, a kamoli privući glasače drugih stranaka

Zanimljivo kako u SDP-u nisu zabrinuti ovakvim razvojem događaja. Zoran Milnović vjeruje kako Ivo Josipović može pobijediti Sanadera, koji se sve više pretvara u vođu desnice, dok SDP-ov predsjednički kandidat može računati na glasove lijevih i većine centrističkih birača. U međuvremenu unutar SDP-a su započele debate oko toga jesu li lokalni izbori dobiveni ili su završili neriješeno. Problem za SDP je taj da nisu iskoristili slabosti Sanaderove vlade, iako su do objavljivanja prvih rezultata bili uvjereni kako će ostvariti uvjerljiv trijumf. Nepunih sat vremena prije prvih objava iz Državnog izbornog povjerenstva, član Predsjedništva SDP-a, u privatnom je razgovoru, samouvjereno najavio pobjede u Zagrebačkoj županiji, Velikoj Gorici, Sisku, Šibeniku i Splitu. Nedugo potom bio je demantiran, a sada većina dužnosnika najjače opozicijske stranke misli da je moglo biti bolje.

Visoki dužnosnik SDP-a u ponedjeljak ujutro komentirao je za Nacional izborne rezultate: "Prošli smo malo slabije od očekivanja, ali uglavnom u granicama željenog. Zadržali smo Zagreb i Rijeku, a vjerujem da Ranko Ostojić može u drugom krugu pobijediti Keruma. Osim toga, u ova tri najveća grada i naša stranačka lista osvaja dvostruko više glasova od HDZ-a, a to dosta govori o općem raspoloženju birača. Ako ćemo u drugom krugu pobijediti u Makarskoj, Šibeniku, Opatiji i Sisku, moći ćemo se smatrati pobjednicima", rezoniraju u SDP-u. Nacionalov sugovornik vješto je izbjegao detaljnije objasniti stajalište stranke o Milanu Bandiću, koji je postigao rezultat kakvom se nisu nadali u stranačkoj centrali. Iako je Zoran Milanovićpohvalio Bandića koji je osvojio 48 posto glasova, ovako uvjerljiv rezultat zagrebačkog gradonačelnika nije izazvao veselje među SDP-ovcima okupljenim u sjedištu stranke na Iblerovom trgu. Vidjelo se to kada je nakon objave preliminarnih rezultata o Bandićevoj pobjedi uslijedio potpuni muk, dok je nekoliko trenutaka poslije, žestoki aplauz ispratio trijumf Vojka Obersnela u Rijeci. Nije da su SDP-ovci željeli Bandićev poraz, međutim, postavljanje Zorana Milanovića za nositelja liste u Gradu Zagrebu, trebalo je pokazati kako stanovnici glavnog grada podržavaju socijaldemokratski program, a ne Bandića kao svojeglavu političku figuru. No lokalni izbori su ponudili posve drugačiji rezultat i definitivno emancipirali Milana Bandića kao vodećeg političara u Zagrebu. Dakako, osim ako se za dva tjedna ne dogodi čudo, i Josip Kregar pobijedi kandidata SDP-a.

Za sada je Milanovićevim saveznicima ostalo samo objašnjenje kako su SDP-ovi birači ostali kod kuće, a Bandić je pokupio dio HDZ-ovih i desnih birača. U svakom slučaju, ostvari li 31. svibnja novu pobjedu, Milan Bandić će kao gradonačelnik definitivno morati računati sa snažnom opozicijom u Gradskoj skupštini, koju će predvoditi negovi partijski kolege.Milanu Bandiću za malo je
izmakla pobjeda u prvom
izbornom kruguMilanu Bandiću za malo je izmakla pobjeda u prvom izbornom krugu

Tijekom idućih 14 dana, socijaldemokrati se prvenstveno namjeravaju koncentrirati na Split, koji predstavlja potencijalnu točku preokreta na ovim lokalnim izborima. Ranko Ostojić spada u krug najpouzdanijih suradnika Zorana Milanovića, a dodatni motiv predstavlja podatak da Sanader dolazi iz Splita. Stoga bi se eventualna pobjeda u drugom krugu prezentrala kao osvajanje najtvrđeg HDZ-ovskog uporišta. Kako bi to postigao, Ostojić je pokušao difamirati Keruma aluzijom da je narkoman, a u kojoj mjeri u SDP-u ne mogu smisliti splitskog tajkuna, pokazuje nedavna anegdota. Tako je na opasku autora ovog članka, kako će hadezeovi birači u drugom krugu glasati za Keruma, član Predsjedništva SDP-a dodao "A za koga bi drugoga, pa ionako je Keruma stvorio don Vinko Sanader, kada mu je omogućio otvaranje dućana u prostorima Caritasa". Ali, realno gledano, Ostojićeve šanse protiv Keruma prilično su slabe. Izvori iz HDZ-a tvrde da su kontakti s Kerumom odavno uspostavljeni, a ovaj veletrgovac ionako dobro zna kako mu se ne isplati ulaziti u sukobe s vladom.

SDP-ovci su ostali zatečeni i lošim rezultatom Tonina Picule, koji je zaostao za anonimnim Draženom Barišićem. U proteklim tjednima ankete su sugerirale Piculinu pobjedu, a i on sam je bio vrlo samouvjeren. Sada unutar SDP-a raste broj kritičara koji podsjećaju da je nekim postupcima provocirao javnost, primjerice, selidbom u središte Zagreba ili vjenčanjem na elitnom kruzeru. Ne uspije li preokrenuti situaciju i pobijediti Barišića, njegova buduća pozicija unutar SDP-a mogla bi postati prilično krhka.

Za razliku od Picule, izbori su definitivno etablirali dvojicu SDP-ovaca - Vojka Obersnela i Zvonimira Mršića, a kao novo lice koje ima Milanovićevu potporu pojavio se Siniša Hajdaš Dončić, novi Krapinsko-zagorski župan. Obersnel je većosam godina gradonačelnik Rijeke, i unutar SDP-a ga opisuju kao primjer nekompromitiranog, a sposobnog gradonačelnika, i svojevrsni antipod Milana Bandića. Mršić je u prilično ekonomski uspješnoj Koprivnici drugi put zaredom osvojio više od 70 posto glasova, dok bi Hajdaš u idućih nekoliko godina mogao snažno napredovati unutar SDP-a.

Pobijedi li njihov kandidat Ante Županović u Šibeniku, a HNS-ov Andro Vlahušić u Dubrovniku, u SDP-u će proglasiti izbornu pobjedu. Ionako kao izborni imperativ Milanović i suradnici nisu postavili osvajanje županija jer su znali da ruralne dijelove Hrvatske pretežno kontrolira HDZ, ali namjera je bilo preuzimanje tri najveća i nekoliko srednje velikih gradova. Uspjeli su u Zagrebu i Rijeci, Split je izrazito upitan, baš kao Sisak i Velika Gorica. Rezultati u ovim gradovima imat će veliko značenje i na nacionalnoj razini. Osvoji li HDZ vlast u njima, bit će to svojevrsni uvod u predsjedničku kampanju Ive Sanadera, dok u protivnom postoji mogućnost da se premijer ipak predomisli i u utrku gurne nekog od svojih pouzdanih suradnika.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika