22.05.2009. / 10:52

Autor: Ozren Podnar

Moguća misija: prestanite pušiti i ostanitke vitki

Dobro je odbaciti cigarete čak i ako zbog toga dobijete par kila, no ukoliko vam to zvuči poput najgore noćne more, nije problem. Mi znamo kako ćete prestati pušiti i ostati vitki

Žene se najviše boje suvišnih kilogramaŽene se najviše boje suvišnih kilogramaHoćete li nabaciti koju kilu ako prestanete pušiti? To je prilično izgledno. Četiri petine junaka koji odbace nikotin dobiju 1,5 do 4 kg. No, većini se kilaža vraća na normalu, osobito ako na nju ne obraćaju pažnju.

Opsjednutost kilažom obeshrabruje mnoge koji bi se željeli odviknuti od nikotina, no liječnici preporučuju pušačima da postave odvikavanje od nikotina ispred želje za vitkom linijom.

"Nema dvojbe, manje je štetno udebljati se nego nastaviti pušiti", veli španjolski liječnik Ramon Pujol iz Klinike za odvikavanje od nikotina u Barceloni i iznosi zapanjujući podatak:
"Dobivanje četiri kg ne igra veliku ulogu. Pušenje jedne kutije cigareta dnevno jednako je štetno koliko i povećanje težine za punih 40 kg."

Bivši pušači se debljaju zato što im nikotin pomaže u kontroli apetita, iako uz veliku cijenu po pluća, srce i druge organe. Četiri su glavne skupine razloga zbog kojih se u eks-pušača javlja povećana ljubav prema hrani.

1. Nikotin podiže nivo dopamina, jednog od najvažnijih neurohormona povezanog s ugodom. Kad vam je mozak pun dopamina, smanjena je žudnja za ugljikohidratima, dakle za čokoladom, keksima, kolačima i sličnim poslasticama.

Odbacite li nikotin, mozak postaje gladan dopamina, što navodi eks-pušača da posegne za namirnicama punim ugljikohidrata. I alkohol podiže dopamin, pa se neki u fazi odvikavanja od pušenja prebacuju na alkoholna pića.

2. Pušenje ublažava glad tako što potiče jetru da oslobađa glikogen, koji lagano diže nivo šećera u krvi i suzbija apetit. Dok se metabolizam ne navikne na odsustvo nikotina, bivši pušač dobiva prosječno 0,4 kg tjedno.

3. Pušenje zapošljava ruke i usta. Nepušenje oslobađa ove dijelove organizma za druge aktivnosti - primjerice, za hranjenje.

4. Pušenje oslabljuje osjet okusa. Nakon prestanka pušenja, hrana poprima bolji oku, što je još jedan motiv za okretanje hrani.

Tolerirajte blagi porast težine

U svjetlu svega nabrojenog, jeste li osuđeni na debljanje u procesu odvikavanja od nikotina? Stručnjaci za mentalno zdravlje kažu da niste.
Paradoksalno, jedan od ključnih savjeta glasi: nemojte ići na dijetu usred apstinencijske krize, jer bi vas to previše frustriralo. Ako sami sebe izložite uskraćivanju dvaju zadovoljstava, brzo ćete "puknuti" i vratiti se pušenju, hrani ili oboma.

Najbolja je taktika fokusiranje na samo odvikavanje od pušenja i prihvaćanje blagog porasta težine, osim ako vam je prekomjerna težina i ranije bila problem. Da biste zaposlili usta, osim nikotinskih guma, možete žvakati i obične gume (nabolje one bez šećera) ili grickati sušeno ili svježe voće i povrće.

Povećajte trajanje i intenzitet kretanja. Štoviše, bacite se na umjerenu tjelesnu rekreaciju, jer ona s jedne strane proizvodi hormone ugode koji suzbijaju apetit i žudnju za nikotinom, a s druge strane troši kalorije.

Imajte na umu da preveliko tjelesno naprezanje može izazvati prejaku glad pa bi ukupna količina unesenih kalorija premašila potrošene! Važno je da rekreacija bude u skladu s vašom formom i općim stanjem organizma, o čemu se posavjetujte s liječnikom.

Dobra vijest je i da pomoćne tehnike za odvikavanje od nikotina ublažavaju i potrebu za hranom. Žvakaće gume s nikotinom i nikotinski flasteri izazivaju sličan, iako blaži učinak, na središnji živčani sustav kao i pušenje cigarete, ali bez gomile karcinogenih sastojaka koji se oslobađaju sagorijevanjem duhana.

Još je pogodniji bupropion, antidepresiv novije generacije, koji aktivira dopaminski sustav slično nikotinu, ali bez izazivanja navike i ovisnosti. Bupropion se često izričito propisuje osobama koje žele napucati ovisnost o cigaretama.

Psihološka podrška je ok!

Tko veli da je lako odviknuti se od pušenja vjerojatno nikad nije bio pušač.
Nikotin je izuzetno moćna ovisnička droga, koju novija istraživanja po štetnosti i moći koju ima nad našim organizmom stavljaju značajno ispred marihuane i ecstasyja.
Ako se sami ne možete nositi s dva stresa - odbacivanjem droge kao što je nikotin i porastom tjelesne težine - slobodno se obratite stručnjacima. Dvije vrste psihoterapije za bivše pušače, kognitivno-bihevioralna terapija i interpersonalna terapija, pomažu uspješnom odvikavanju i ograničavaju porast težine na minimum.

Vezane vijesti

Ministar Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

Ministar Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je izjavio da je u zadnjih osam godina radio tko hoće i kako hoće, odgovarajući na novinarsko pitanje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika