03.06.2009. / 16:57

Autor: Boris Bilas

U Srbiji nađen mamut star milijun godina

Mamut je prilično impozantnih proporcija. Bio je visok preko četiri metra, dugačak preko pet, šest metara, a težak više od deset tona. Prethistorijska životinja u Srbiju je najvjerojatnije stigla iz tropskih dijelova Sjeverne Afrike

U blizini Carskog mauzoleja u Arheološkom parku Viminacium kod Kostolca u Srbiji pronađen je kostur mamuta za koji se pretpostavlja da je star oko milijun godina, javlja srpski portal B92. Mamut je otkopan prilikom radova u parku čiji direktor Miomir Korać tvrdi se radi o najstarijoj vrsti te životinje pronađenoj u Europi. Tijelo mamuta pronađeno je na dubini od 27 metara gotovo neoštećeno.

"Zanimljivo je da je mamut nastradao te je ostao zarobljen u sloju nekakvog šljunka, što znači da je ostao konzerviran i nikakvi tektonski poremećaji nisu utjecali na njega. Kako je nastradao, tako samo ga i našli", rekao je voditelj parka Miomir Korać.

Mamut je prilično impozantnih proporcija. Bio je visok preko četiri metra, dugačak preko pet, šest metara, a težak više od deset tona. Prethistorijska životinja u Srbiju je najvjerojatnije stigla iz tropskih dijelova Sjeverne Afrike, otkuda su krenuli prema južnoj Europi prije otprilike milijun godina.

To je drugi primjerak nekog mamuta koji je pronađen Srbiji, nakon što je u Kikindi pronađen nešto mlađi primjerak ove životinje star oko pola milijuna godina. Mamut iz Kostolca, koji pripada najstarijoj europskoj vrsti, biti će prepariran, restauriran i izložen u arheološkom parku Viminacium.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika