04.06.2009. / 10:54

Autor: Nacionalova redakcija

Mladićev dnevnik pokapa Stanišića: Miloševićev agent koordinirao zločine u istočnoj Slavoniji

Mladićeve bilješke, u kojima bivši zapovjednik vojske Republike Srpske podrobno opisuje sastanke sa srbijanskim državnim i sigurnosnim vrhom, najviše glavobolje mogle bi zadati Jovici Stanišiću, bivšem šefu Miloševićeve tajne policije, kojem se sudi u Haagu

Jovica Stanišić i Frenki Simatovic opisani su u Mladićevu dnevniku kao koordinatori zločinačkih paravojnih postrojbiJovica Stanišić i Frenki Simatovic opisani su u Mladićevu dnevniku kao koordinatori zločinačkih paravojnih postrojbiOsim iščekivanoga izvješća o hrvatskoj suradnji s Haaškim sudom, glavni tužitelj tog tribunala, Serge Brammertz, predočit će danas Vijeću sigurnosti UN-a i dokument o napretku Srbije, kada je riječ o kooperativnosti sa sudom za ratne zložine u Haagu. Kako doznaje beogradski Blic, Serge Brammertz će objaviti da posjeduje osobni ratni i poslijeratni dnevnik najtraženijeg haaškog bjegunca Ratka Mladića, koji su srbijanske vlasti zaplijenile prilikom pretresa stana Mladićeve supruge Bosiljke Mladić u prosincu prošle godine.

Novinari Blica su uz pomoć odvjetnika nekih optuženika dobili uvid u pojedine dijelove Mladićeva dnevnika, koje prenose u današnjem broju.

Mladićeve bilješke, u kojima bivši zapovjednik vojske Republike Srpske podrobno opisuje sastanke sa srbijanskim državnim i sigurnosnim vrhom, najviše glavobolje mogle bi zadati Jovici Stanišiću, bivšem šefu Miloševićeve tajne policije, kojem se sudi u Haagu.

U Mladićevim bilješkama opisani su sastanci Mladića, Stanišića i "drugih visokih političkih i vojnih lidera" sa Slobodanom Miloševićem, održani između 27. siječnja i 5. rujna 1995. godine.

Tužiteljstvo je u svom zahtjevu Sudskom vijeću obrazložilo da Mladićeve bilješke sa tih sastanaka zorno ilustriraju blisku suradnju između učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu, uključujući optuženog Stanišića, te da se iz njih najbolje vidi uloga Stanišića kao koordinatora između različitih učesnika u zločinima na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Stoga je Tužiteljstvo Haškog suda zatražilo da se Mladićev dnevnik, koji su srbijanske vlasti Haagu predale 25. veljače ove godine, uvrsti kao dokazni materijal tužiteljstva u procesu protiv Jovice Stanišića i njegova pomoćnika Franka Simatovića.

Tožiteljstvo je uvjereno da Mladićeve bilješke sa sastanka održanog 30. lipnja 1995, izravno dovode Stanišića u vezu s paravojnim zločinačkim postrojbama iz Erduta i Đeletovaca, takozvanim "arkanovcima" i "škorpionima".

Blic u današnjem broju prenosi dio originalnih bilješki iz Mladićeva dnevnika.

U dnevniku, pisanom na ćirilici, pod datumom 26. siječnja 1995. godine, Mladić opisuje sastanak s pukovnikom Milanom Rundićem:

"U Bileći se može osposobiti f-ka za proizvodnju municije; Ima mogućnosti da se kuju košuljice za mine od 60 milimetara; ‘Zastava' radi na nabavci delova ; Aluminijski kombinat traži da mu isporučimo glinicu, a oni će nama platiti opravku mašine..."

Pod datumom 5. veljače 1995. Mladić bilježi sastanak s Lazarom Kovačevićem:

"Lazo: U sredu ili u četvrtak dolazi IL-76 sadržaja: za VJ 200 kom. rak. ) 9M39 - igla; na svake 4 rak. jedan lanser = 50 k.; 40 rak. i 10 lansera za nas; 40 rak. + 10 lans. (lansera) x 20.000 dolara po komadu. Bio sam u Alma Alti, našao sam 48 MB 240 mm - Tulipan, nova su na tenku T-64, elektronsko upravljanje tri čoveka, potvrdio sam četiri komada, od čega su dva za nas, težak je 37 tona, košta 1.250.000 dolara.

„Našao u Kazahstanu RPO A - šmel B-3, ukupno 3.000 komada za milion dolara ili 333 dolara po komadu, a ako hoćemo kupiti 200 kom, onda to košta 750.000 dolara. *Naručio AG-S-17 (bacač bombi automatski) „Snaj. puška 12,7 mm dometa do 3.000 m, ne zna koliko će doći;" Naručio snaj. pušku SVD dometa do 1.000 m, kalibra 7,62 ili 5,54 (ne zna tačno)..."

„Oni koji rade u Moskvi, Škorić i društvo, oni su lenčuge, neće da rade ništa. Ja sam im nudio da stave u diplomatsku poštu i rizikovao sam delove za ‘mig'. Ovi ljudi koje su postavili nisu naši. ... Da se vratim na temu Tolimir - (nečitko). „Ovde sam do srede i idem u Niš da čekam avion."

U drugim bilješkama Mladić opisuje sastanke s još nekim ljudima, piše o novcu koji je potreban za "kupovinu senatora u SAD", spominje i tadašnjeg američkog presjednika Billa Clintona, ali i Tuđmanov put u Sjedinjene Države. Navodi i podatke o financiranju vojske Republike Srpske u 1994. godini.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika