07.06.2009. / 08:00

Autor: Boris Beck

Hrvatikanska urota

Agnostici - zločinci kojima krivnja nije dokazana

Pascalova oklada glasi ovako: uvijek je bolje kladiti se na veliki dobitak s malom mogućnošću gubitka, nego na mali dobitak s velikom mogućnošću gubitka

Imam prijatelja agnostika (R. B., podaci poznati u redakciji) koji bilo koje skretanje razgovora na transcendentne stvari prekida ovim riječima: "Ne kažem da Bog ne postoji, samo mi dokažite da postoji". Ta je rečenica tvrđa od vrata blindiranog vozila. R. B. koristi trik poznat svim ljubiteljima sudskih trilera, a to je da se ne mogu proizvoditi negativni dokazi. Drugim riječima, ne treba lopov dokazati da nije bio prošle noći u banci, nego policija mora dokazati da je bio. I tako me R. B. izluđuje, mirno se smješka i uživa na metafizičkoj slobodi, a da nije morao ni prstom mrdnuti.

Srećom, i za tu bravu ima kvaka. Dok je agnostikov položaj puno jači od bilo kojeg vjernika dok se raspravlja o zemaljskim stvarima, pred onostranim su obojica jednako nemoćni - nitko ne zna doista što ga čega. I tu dolazi vrijeme za malu filozofsko-matematičku egzibiciju poznatu kao "Pascalova oklada". Sjećate se Pascala iz osnovne škole? Ima fizikalni zakon nazvan po njemu, otkrio je neke algebarske i geometrijske trikove (Pascalov trokut), a izumio je i rulet jer je na njemu proučavao zakone vjerojatnosti.

Pascal počinje ovako: i kršćanin i ateist na neki se način klade u vječnost. Kršćanin misli da nečeg ima, a agnostik kaže "vidjet ćemo". Ulog oklade je njihov život, a okladu može dobiti ili jedan ili drugi. Ako života u vječnosti nema, okladu je dobio agnostik - vjernik se uzalud odrekao životnih užitaka; ako života ima, okladu je dobio vjernik - on će biti nagrađen vječnim blaženstvom, a agnostik vječnim prokletstvom. Pascal kaže na kraju: vjernik malo ulaže (odrekao se ponekog pića ili večere s ljubavnicom), a zauzvrat može dobiti neizmjerno mnogo; agnostik ulaže mnogo (mogućnost vječnog prokletstva), a zauzvrat može dobiti malo (poneko prolazno zadovoljstvo). Pascalova oklada glasi ovako: uvijek je bolje kladiti se na veliki dobitak s malom mogućnošću gubitka, nego na mali dobitak s velikom mogućnošću gubitka.

Pascalovu okladu primjenjuju svi uspješni kockari - oni koji sve žetone stavljaju na stol u naletu nadahnuća prije će izletiti iz casina u gaćama od onih koji strpljivo grade svoj položaj u igri i čekaju najpovoljnju priliku. Protiv Pascalove oklade igrali su na burzi svi koji su zalagali kuće kako bi kupili dionice - dok su uspješni špekulanti uložili manje sume na dugoročno isplativije cilljeve. Pascalova oklada koštala je glave mnogog vozača koji je uletio u škare jer ga je neki kamion dugo nervirao, a i one koji su pali pod tramvaj zbog straha da će nekamo zakasniti pet minuta. Pascal je za agnostike rekao: "Oni koji se pozivaju na razum trebaju ga više pokazati". No moj dragi R. B. i dalje se mirno smješka, staložen poput hrvatskih mafijaša koji uživaju na slobodi jer ih nadzorna kamera nije uspjela snimiti.

Vezane vijesti

Judita na kvadrat

Judita na kvadrat

Prošle su jeseni dva povjesničara hrvatske književnosti, usto i akademika, i treći njihov znanac, jedan od najvećih znalaca hrvatskog jezika, sjedila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika