Objavljeno u Nacionalu br. 708, 2009-06-09

Autor: Marko Biočina

Bizarna samopromocija: Banac u glasilu MUP-a napao bivše članove HHO-a i neistomišljenike

NAKON BROJNIH ISTUPA IZ HHO-a, u toj udruzi posve osamljeni ostali su Banac i Čičak, kojima sve manje medija daje prostor za bizarnu samopromociju

INTERVJU S ČELNIKOM TANDEMA HHO-a
objavljen je na četiri stranice u MUP-ovu glasilu "Mir Ugled PovjerenjeINTERVJU S ČELNIKOM TANDEMA HHO-a objavljen je na četiri stranice u MUP-ovu glasilu "Mir Ugled PovjerenjeSlužbeno glasilo Ministarstva unutarnjih poslova, “MUP - Mir Ugled Povjerenje”, u svom svibanjskom izdanju objavilo je skandalozni intervju s predsjednikom Hrvatskog helsinškog odbora Ivom Bancem. Taj intervjuu Banac je iskoristio kako bi se ponovno obračunao s brojnim osobama koje su zbog njegova načina vođenja HHO-a tijekom posljednjih mjeseci napustili tu udrugu. Tako je za nekadašnjeg javnog pravobranitelja Antu Klarića i nekoliko drugih ljudi koji su zajedno s Klarićem prekinuli svoje članstvo u HHO-u ustvrdio kako se radi o “nesavršenim članovima koji nisu dorasli praksi demokracije”, iako je upravo Klarić svojedobno dobio nagradu “Miko Tripalo” koju HHO dodjeljuje za doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava u Hrvatskoj.

Uz to Banac je iznio i niz teških uvreda na račun svih onih hrvatskih građana koji su izrazili svoje negodovanje načinom na koji je HHO tijekom posljednjih mjeseci istraživao ratne zločine iz 2. svjetskog rata. Sve one koji zastupaju takvo mišljenje Banac je u intervjuu okarakterizirao kao “žrtve idejne hegemonije titoizma” i “šminkerske komuniste”, te pozvao na borbu protiv komunizma: “Jedino što iznenađuje je žilavost pristaša takvog nasljeđa ili bolje njihova spremnost na novu lakirovku gotovo dva desetljeća nakon što je jugoslavenski komunistički sustav izazvao svoje vlastito dokinuće. Naša demokracija ne može dugoročno biti uspješna ako se komunističko nasljeđe ne demontira”. Takve tvrdnje zasigurno su uvredljive za značajan broj hrvatskih građana, pa je neshvatljivo kako su mogle biti objavljene u službenom glasilu jednog ministarstva, naročito s obzirom na to da se ono besplatno distribuira među policijskim službenicima i ostalim državnim zaposlenicima. Odgovor na to pitanje vjerojatno se krije u ocjeni rada ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, koju je Banac također iznio u intervjuu.

Na njegov račun Banac je izrekao čitav niz pohvala: “Ministru redovito i najizravnije prenosimo niz pritužbi, a on to brzo i učinkovito rješava, osobno ili preko osoblja MUPa. Posebno naglašavam da je gospodin Karamarko prvi ministar unuitarnjih poslova koji je pokrenuo mehanizam obrade ratnih zločina iz 1945”. Samog Karamarka u posljednje su vrijeme domaći mediji počeli spominjati kao potencijalnog predsjedničkog kandidata, a iz ovog intervjua može se zaključiti kako se u akciju podizanja njegova političkog rejtinga uključio i Banac. Također, kao podrška Vladinoj politici može se smatrati i Bančevo stajalište o odredbama novog Zakona o kaznenom postupku kojim se novinarima zabranjuje izvještavanje o istražnim postupcima koji su u tijeku. Iako je taj zakon već naišao na osude gotovo svih udruga za zaštitu ljudskih prava, uz zaključak da se radi o narušavanju novinarskih sloboda, Banac je lakonski ustvrdio: “Zašto bi zabrana javnosti istražnog postupka ugrožavala slobodu govora... ne mora javnost baš sve znati. Postoji i zona diskrecije, koja može djelovati u prilog pravednosti”.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika