09.06.2009. / 19:05

Autor: Hina

Nastavljeno suđenje Jovici Stanišiću

Stanišić, koji po tvrdnjama njegovih liječnika pati od probavnih smetnja i "duboke depresije", odbio je pratiti videovezom nastavak svojeg suđenja iz pritvora ICTY-ja, rekao je predsjedatelj raspravnog vijeća sudac Alphons Orie

Jovica StanišićJovica StanišićSuđenje bivšem ravnatelju srbijanske obavještajne službe Jovici Stanišiću nastavljeno je u utorak pred Haaškim sudom u odsutnosti optuženika, nakon nekoliko odgoda uzrokovanih njegovim lošim zdravstvenim stanjem.

"Ovim se sudskim postupkom ispituje ponašanje dviju osoba", Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koji su "organizirali, poticali, financirali, opremali i upravljali" postrojbama tajne srbijanske službe (Državna bezbednost) "u cilju počinjenja najgorih zločina u BiH i Hrvatskoj", izjavio je tužitelj Dermot Groome.

Stanišić, koji po tvrdnjama njegovih liječnika pati od probavnih smetnja i "duboke depresije", odbio je pratiti videovezom nastavak svojeg suđenja iz pritvora ICTY-ja, rekao je predsjedatelj raspravnog vijeća sudac Alphons Orie.

Suđenje Stanišiću (58) i Simatoviću (59) počelo je 28. travnja 2008. i isti je dan prvi put odgođeno. Stanišić je potom pušten na slobodu i liječio se u vojnoj bolnici u Beogradu. ICTY je 24. travnja ove godine naredio povratak dvojice optuženika u pritvor.

Zbog Stanišićeva zdravstvenog stanja predviđene su samo dvije rasprave na tjedan, u popodnevnu terminu, a liječnička služba pritvora Haaškog suda jednom na tjedan sudu će predavati izvješće o njegovu zdravstvenom stanju.

Dvojica bivših čelnika tajne srbijanske službe sigurnosti optužena su za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom ratova u Hrvatskoj (1991.-1995.) i BiH (1992.-1995.) nad nesrpskim civilnim stanovništvom.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika