18.06.2009. / 17:19

Autor: Stjepan Marković

nogomet

Ljetne nogometne lige: Švedska, Norveška i Finska: Larsson najveća zvijezda

Dok je nogometna sezona u većem dijelu Europe završena, u Švedskoj, Norveškoj i Finskoj u punom je jeku. U desetak odigranih kola može se reći da su prošlogodišnji prvaci Norveške i Švedske, Brann Bergen i Kalmar, gotovo već sada ispali iz kombinacija za obranu titule prvaka, dok je finski Inter Turku i ove sezone u izvrsnoj formi te ima priliku obraniti titulu

Henrik LarssonHenrik LarssonU skandinavskim nogometnim ligama tek je odigrano desetak kola, ali se već sada polako neki klubovi odvajaju od ostalih i upuštaju se u međusobnu borbu za naslov najboljeg u svojoj zemlji. Tako su primjerice u Norveškoj na prva četiri mjesta zasjeli Rosenborg, Molde, Start Kristiansand i Vålerenga. Ta četiri kluba za sada igraju najbolji nogomet u norveškoj ligi. Trenutačno prvi, Rosenborg u sastavu ima i jednog Hrvata, Darija Zahoru koji je krajem prošlog mjeseca zabio i svoj prvijenac u dresu Rosenborga.
U utakmici drugog kola norveškog kupa Zahora je igrao od početka i uspio je postići četvrti pogodak u Rosenborgovoj gostujućoj pobjedi kod Levangera od 5:0. Bio je to vrlo lijep zgoditak u 82. minuti postignut glavom s otprilike deset metara nakon asistencije Skjelbreda s lijeve strane. Tri minute poslije visoku je pobjedu potvrdio Miller i Rosenborg je prošao u treće kolo norveškog kupa. Što se tiče prvenstva, tu Rosenborg također pruža dobre igre i za sada drži prvu poziciju.

Molde prvi pratitelj

Odmah do njega je Molde koji zaostaje pet bodova, treći je Kristiansand sa šest bodova zaostatka i četvrti Vålerenga Oslo sa sedam bodova minusa. Trenutačna situacija ide maksimalno u prilog Rosenborgu koji je na najboljem putu da ove godine osvoji svoj 21. naslov prvaka Norveške. Kako se zasad čini, taj najtrofejniji norveški klub, s osvojenih 20 nacionalnih prvenstava i 9 norveških kupova, od toga čak 13 uzastopno osvojenih prvenstava, ove godine ima i jednog teškog suparnika u borbi za naslov manje. Prošlogodišnji prvak Brann Bergen ove godine ne igra na istoj razini kao i prošle sezone, kada je osvojio naslov. Trenutačno je na razočaravajućem sedmom mjestu ljestvice, a vrlo je teško očekivati da će momčad Brann Bergena imati prilike napraviti bolji rezultat i pomak prema vrhu budući da će se jako puno umarati u europskim obvezama, a prvi nastup ih očekuje već u drugom pretkolu Lige prvaka. No činjenica je da se za sada u klubu ne zamaraju položajem na ljestvici norveškog prvenstva nego svi s nestrpljenjem očekuju europska iskušenja. Ista je situacija i s navijačima koji su prošlogodišnji naslov dočekali s oduševljenjem. To je bio tek treći osvojeni naslov Brann Bergena, i to prvi nakon duge 44 godine čekanja.
Upravo zato ni navijači niti uprava kluba sada nisu zabrinuti premda su svjesni da će biti vrlo teško uskladiti uspjeh u domaćem prvenstvu i jake europske utakmice, no u Bergenu svi još uvijek žive opijeni prošlogodišnjim naslovom koji je nakon toliko godina došao u njihov grad.
U ovom, 13. kolu očekuje se pobjeda Vålerenge Oslo u gostima kod osmog Sandefjorda, zatim pobjeda Rosenborga na teškom gostovanju kod Aalesundsa, dok bi se Kristiansand trebao zadovoljiti remijem u gostima kod Stabaeka. Od ostalih Molde bi trebao lako do tri boda u domaćoj utakmici protiv Fredrikstada, a Brann Bergen bi se mogao početi približavati vrhu gostujućom pobjedom protiv Stavangera.
Jari LitmanenJari LitmanenŠto se tiče finske lige, trenutačno je prva Haka Valkeakoski, ali je puno napetija situacija nego u Norveškoj, jer se prva dva pratitelja, Inter Turku i HJK Helsinki, nalaze unutar samo dva boda razlike od prvog, dok su četvrti i peti, TPS Turki i Mariehamn, s istim brojem bodova, na četiri boda od prvog. Tako da je trenutačno u finskoj nogometnoj ligi situacija takva da se sa svakom sljedećom utakmicom može promijeniti raspored prvih pet. Ipak, treba spomenuti kako je u Finskoj za razliku o Branna u Norveškoj, prvak Inter Turku nastavio s izvrsnim igrama i u ovoj sezoni. Nakon što je Inter Turku prošle godine prvi put osvojio naslov u povijesti kluba ove je sezone nastavio s izvrsnim igrama i nalazi se na visokom drugom mjestu sa samo jednim bodom zaostatka za Hakom.
Od hrvatskih igrača u Finskoj igraju dvojica, Ante Šimunac i Mate Duilo, a oba igraju u Mariehamnu. U ovom se kolu finske lige igra veliki dvoboj između Mariehamna i Hake Valkeakoski koji bi vrlo lako mogao završiti neriješenim rezultatom, što bi TPS Turku trebao iskoristiti da se gostujućom pobjedom nad Lahtijem još više približi vrhu ljestvice. Treba svakako spomenuti da u Lahtiju igra legenda finskog i svjetskog nogometa Jari Litmanen. Taj poznati finski reprezentativac i nekadašnji igrač Ajaxa, Liverpoola i Barcelone vratio se 2008. godine u Lahti iz londonskog Fulhama i još uvijek u 38. godini igra u vrlo dobroj formi, što je pokazao i na utakmici za reprezentaciju Finske, kad je u ožujku na gostovanju kod Walesa u Cardiffu bio najbolji igrač na terenu.

Göteborg vodi

Dario ZahoraDario ZahoraŠto se tiče švedske lige, prvi je na ljestvici Göteborg s tri boda prednosti pred Elfsborgom za kojim s dva boda zaostatka slijede izjednačeni Helsingborgs i AIK Stockholm. Prošlogodišnji prvak Kalmar gotovo da je već sada, nakon samo 12 odigranih kola izgubio priliku za obranu naslova. Naime, ove godine momčad Kalmara nije pružila igre kao i prošle godine i trenutačno je na lošem sedmom mjestu s devet bodova zaostatka za vodećim.
U ovom nas kolu očekuje veliki dvoboj Göteborga i AIK-a u kojem se vrlo lako može dogoditi neriješen rezultat, a upravo bi to odgovaralo trenutačno prvom pratiocu Elfsborgu koji kod kuće dočekuje posljednjeplasiranog Örgrytea i već si je gotovo upisao nova tri boda koja bi ga u tom slučaju dovela na vrh ljestvice. No tu je i Helsigsborgs koji ide u goste predzadnjem Djurgårdensu te bi bilo koji rezultat osim pobjede Helsingsborgsa bio iznenađenje. Za momčad Helsingsborgsa nastupit će i svjetska nogometna zvijezda Henrik Larsson koji je glavni napadač momčadi iz istoimenog švedskog grada.

Hrvatski nogometaši u Skandinaviji

Od Hrvata u Skandinaviji trenutačno igraju trojica igrača. U Norveškoj igra bivši Dinamov napadač Dario Zahora koji je ove godine potpisao za Rosenborg. Zahora je s Norvežanima dogovorio suradnju do 2011. godine. Ostala dvojica Hrvata igraju u Finskoj, i to zajedno u klubu Mariehamn. U veznom redu igra Ante Šimunac, koji je rođen u Münchenu i sa samo 25 godina već ima bogatu nogometnu karijeru iza sebe. Nastupao je u Njemačkoj za amatersku momčad Bayerna, zatim u Hrvatskoj za Zadar i Inter, pa u Turskoj te Rusiji odakle je iz drugoligaša Baltike Kaliningrad došao u IFK Mariehamn. Drugi hrvatski igrač u redovima Mariehamna je Mate Duilo koji je u prvu finsku ligu došao iz treće švedske lige.

Povratak u Helsingborg

Nakon godina provedenih u Feyenoordu, Celticu i Barceloni, veliki švedski nogometaš Henrik Larsson vratio se 2006. u Helsingborg odakle se 1993. otisnuo u inozemstvo. Nakratko je 2007. otišao na posudbu u Manchester United, no ponovo se vratio u Helsingborg gdje namjerava završiti svoju zaista fantastičnu karijeru.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika