20.06.2009. / 11:13

Autor: Martina Čizmić

Trgovci odahnuli: Da nije Ustavnog suda, propali bi za mjesec dana

Ustavni sud svoju je odluku o ukidanju članaka koji su regulirali radno vrijeme trgovina argumentirao činjenicom da zabrana rada nedjeljom nije pridonijela zaštiti prava radnika, već je narušila jednakost unutar trgovaca bez opravdanja, piše Večernji list

Trgovine više nedjeljom neće zjapiti prazneTrgovine više nedjeljom neće zjapiti prazneOdluka Ustavnog suda kojom je doslovce ukinuto radno vrijeme trgovina, barem na nekoliko dana, među trgovcima je dočekana kao uže spasa.

Većina je malih trgovaca morala otpustiti svoje radnike, pa su u njihovim trgovinama radili samo članovi obitelji. No, i uz takvo rezanje troškova, gubici su se gomilali.

"Crkva se nije tu morala miješati. Mi smo fundamelistička zemlja", smatra jedan od trgovaca koji je morao zatvoriti svoju trgovinu, a govori za Večernji list.

Ustavni sud svoju je odluku o ukidanju članaka koji su regulirali radno vrijeme trgovina argumentirao činjenicom da zabrana rada nedjeljom nije pridonijela zaštiti prava radnika, već je narušila jednakost unutar trgovaca bez opravdanja, piše Večernji list.

Trgovački lanci većinom su pozdravili odluku Ustavnog suda, no uz napomenu da i prije donošenja spornog Zakona nisu svi radili po cijele dane. Ove će nedjelje tako većina trgovačkih lanaca raditi do 14 sati.

Zanimljivo je da je u posljednjih 11 i pol godina, Ustavni sud već nekoliko puta rušio zabranu rada nedjeljom, koju je u tom trenutku aktualna Vlada dogovarala sa Crkvom.

Činjenica je da i u svijetu ima različitih rješenja rada trgovina nedjeljom. U SAD-u je radno vrijeme prepušteno trgovcima, pa tako neke trgovine rade od 0-24. U Europi je stanje nešto drugačije. U Austriji, Njemačkoj i Danskoj trgovine nedjeljom rade samo u vrijeme turističke sezone, dok u Grčkoj nema ograničenja na rad u turističkim zonama i manjim mjestima.

Kako sada i naše trgovine u teoriji mogu raditi 24 sata dnevno, Vlada je već najavila da će u najkraćem roku vidjeti što i kako dalje.

Vezane vijesti

Hercegovački trgovci profitirali povećanjem PDV-a u Hrvatskoj

Hercegovački trgovci profitirali povećanjem PDV-a u Hrvatskoj

Povećanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) u Hrvatskoj s 23 na 25 posto, od 1. ožujka prouzročio je dodatan rast cijena u toj zemlji, zbog čega… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika