30.08.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković


Ne promijeni li se nešto u kampanji koju Sjedinjene Države provode u cilju pridobivanja saveznika u rušenju Saddama Husseina, SAD bi se mogle naći u ratu kojeg baš nitko ne želi niti opravdava pa čak ni Amerikanci.
Nakon što je još prošli tjedan Njemačka SAD-u nedvojbeno dala do znanja da ne namjerava podržati američki napad na Irak i nakon što su u srijedu Kina i Indija glasno izrazile svoje neslaganje, Ameriku su počeli napuštati i neki tradicionalni saveznici poput Turske i Egipta.
Britanska vlada doduše još nije isključila mogućnost sudjelovanja u vojnoj akciji ali intenzivno zagovara diplomatsko rješenje.
Nedavno održan govor američkog potpredsjednika Dicka Cheneya pred ratnim veteranima u Tennesseeju o neodgodivoj nužnosti uklanjanja Saddama Husseina i to silom izazvao je u američkom tisku kritike kako Cheney nije uopće objasnio zašto Amerikancima treba taj rat.
Za napad na Irak, inače predviđen 30. studenog, intenzivno se sprema i punu podršku SAD-u daje samo Izrael.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika