08.07.2009. / 11:33

Autor: Tamara Janušić

Novi val 21. stoljeća: Elektropop ponovno zavladao zvučnim valovima

Mlade, lijepe i talentirane glazbenice zavladale su eterima i svim glazbenim televizijskim kanalima. One su: Lady Gaga, Little Boots, Ladyhawke i La Roux

Lady GagaLady GagaElektropop na glazbenoj sceni nije nikakva novost. Synthesizer glazba postala je popularna još davne 1978. godine. Od tada se razvijala, a svoj najveći vrh dosegla je 80-ih godina kada je, danas opet popularni, "trash" bio najveći hit.

Pojavom Lady Gage na sceni, elektopop je opet postao popularan izričaj kod glazbenika. Veseli plesni hitovi, šljokice i neobične odjevne kombinacije, bez kojih se u 80-ima nije moglo ući u najpopularniji londonski klub Taboo kojim su vladale tadašnje modne ikone kao što su Leigh Bowery i Boy George, opet su in.

Little Boots, čiji najveći hit je "New In Town" britanska je glazbenica čiji je debitantski album osvojio već dvije nagrade, a u prvom tjednu se našao na petom mjestu britanske top liste.

Nju u stopu slijedi La Roux, s hitom "In For The Kill". To je sastav koji čine dvije djevojke, a s debitantskim albumom bile su na 11. mjestu britanske top ljestvice.

Nadalje, iznimno je popularna Ladyhawke koja je malo manje mainstream, s manjim prizvukom elektronike.
Ona je novozelanđanka na koju su najviše utjecali glazbenici poput Peaches, Kim Wilde i Cyndi Lauper. Ona sama za sebe kaže da je htjela stvoriti glazbu koja će kod ljudi stvoriti poveznicu na događaje iz prošlosti.

I kao posljednju ćemo vas samo podsjetit na Lady Gagu, čiji je najveći hit "Just Dance" pokrenuo masovnu zarazu veselim plesnim ritmovima.

U Hrvatskoj, glazbenici još nisu prihvatili ovaj izričaj, no ističe se jedan bend, Lollobrigida, koji svoju glazbu već dugo stvara u synthesizer varijanti.

Vezane vijesti

Lady Gaga povrijedila glavu na koncertu na Novom Zelandu

Lady Gaga povrijedila glavu na koncertu na Novom Zelandu

Američka pop zvijezda Lady Gaga povrijedila je glavu kad ju je slučajno udarila metalna šipka na zadnjem koncertu na Novom Zelandu u nedjelju navečer… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika