05.04.2004. / 00:00

Autor: Andrej Arnerić

HRVATSKA

EKSKLUZIVNI INTERVJU S JADRANKOM PRLIĆEM


Bivši predsjednik Hrvatske republike Herceg Bosne Jadranko Prlić za novi broj neovisnog news magazina Nacional tijekom posljednih 48 sati na slobodi dao je ekskluzivni intervju koji objavljujemo na tri stranice u broju 438. koji će se pojaviti na kioscima u utorak.
Izvaci iz intervjua:
NACIONAL: Tko je bio protiv cjelovite BiH? – Tijekom 1990. nisam čuo da o cijepanju Bosne uopće itko razmišlja a nisu se ni vodili razgovori o raspadu Jugoslavije. Međutim, kasnija događanja su pokazala da te ideje postoje. Muslimani i Hrvati bili su za neovisnost Bosne, Srbi su bili protiv, premda takve razlike u stajalištima nije bilo dok sam ja vodio vladu. Smatram da se proces u BiH mogao voditi na način da ta zemlja bude prihvatljiva svim njenim građanima i svim njenim narodima, ali su se okolnosti promijenile zbog svega onog što se zna i što se ne zna. Želim reći da je izgradnja sustava Heceg Bosne u kojem sam sudjelovao u suštini bila konkretan proces borbe protiv separatističkih aspiracija kod jednog dijela Hrvata i to sam spreman dokazati.
NACIONAL: Što danas mislite o hrvatsko-bošnjačkom sukobu? – To je jedan nesretan sukob žrtava. To je sukob u kojem su za mene ostale mnoge sive zone. O tim stvarima ne znam dovoljno da bih mogao govoriti. Da su Hrvati htjeli rat s Bošnjacima – Muslimanima, taj bi rat počeo mnogo prije, još 1992., dok su Hrvati bili apsolutno jači. Jučer sam rekao ljudima koji su optuženi kao i ja: ne mogu reći ni jednu inkriminirajuću stvar za bilo koga od vas jer je ne znam.
NACIONAL: Jeste li znali za postojanje zatočeničkih centara poput Heliodroma i Dretelja? – Vlada Herceg Bosne nikad nije donijela odluku ni o otvaranju ni o zatvaranju nikakvih zatočeničkih centara, niti je za to imala formalne mogućnosti. Uredbom o tim centrima bile su jasno predviđene odgovornosti. Kad sam saznao za postojanje centara, poduzete su sve mjere koje smo mogli učiniti. Intervenirao sam i kod svih ljudi koji su mogli utjecati na događaje, o čemu ovom prilikom ne želim šire govoriti.
NACIONAL: Što se dogodilo kad ste se obratili predsjedniku Franji Tuđmanu i Mati Graniću? – Na inicijativu Granića iz Zagreba je stigla ekipa koja je pomogla da se stvari počinju sređivati i da se takve stvari više ne događaju.

Vezane vijesti

Nacional na kioscima već danas

Nacional na kioscima već danas

Zbog Praznika rada, 1. svibnja, Nacional možete kupiti na kioscima diljem Hrvatske već danas. U novom broju donosi: Intervju: Stjepan Mesić- Bivši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika