14.07.2009. / 15:29

Autor: Ozren Podnar

Nemojte dehidrirati: Zašto je voda tako super

Opća je preporuka unositi dvije litre vode dnevno, ali to ne mora biti čista voda iz slavine jer dio potrebne količine uzimamo kroz voće, povrće, juhe i razne napitke

Voda je uistinu izvor zdravljaVoda je uistinu izvor zdravljaPijte puno vode. Pijte je prije i tijekom vježbanja. Pijte je puno ljeti. Sigurno ste čuli ovaj savjet tisuće puta, baš kao i Irena (27) iz Sesveta. Iako je fanatična joggerica, ona ga se katkad ne pridržava.

Kad je prije nekoliko dana trčala Savskim nasipom, postavila je vlastiti rekord u pretrčanoj udaljenosti za 45 minuta, no da bi postigla što bolji rezultat nije se
htjela zaustavljati da uzme gutljaj iz bočice izvorske vode koju je nosila za pojasom.

"Kako se trčanje približavalo kraju, tijelo mi se usporilo. Um mi se usporio. Osjećala sam se sve tromije te sam zadnju minutu praktično prohodala."

Tada su joj se dogodile još čudnije stvari.
"Nisam mogla pronaći bicikl. Zapravo, nisam se sjećala gdje sam ga ostavila. U glavi mi je bila zbrka. Napokon mi je prijatelj koji je naišao rekao, 'mora da si dehidrirala'."

Irena se kune da će od sada fanatično poštovati savjete o unosu većih količina vode prije i tijekom rekreacije. Jer, pijenje vode ili drugih napitaka (po mogućnosti niskokaloričnih) tijekom cijelog dana omogućuje vodi da prodre do svih organa kojima je potrebna, uključujući
mišiće i mozak. U samo jedan sat tjelesnog naprezanja tijelo gubi do jedne četvrtine vodenih zaliha u stanicama, pa i više kad je vruće.

Pijte i tijekom vježbanja

Opća je preporuka unositi dvije litre vode dnevno, ali to ne mora biti čista voda iz slavine jer dio potrebne količine uzimamo kroz voće, povrće, juhe i razne napitke. Uz tjelesne napore koji troše vodu, opravdano je unos povećati u ovisnosti o intenzitetu i trajanju napora.

Stoga se preporučuje piti 2 dl vode svakih dvadesetak minuta tijekom trčanja, žustrog hodanja,
bicikliranja ili drugih aktivnosti koje troše puno energije i
tekućine. Mnogi su bicikli opremljeni posebnim odjeljkom za bocu, a ako vježbate pješke, možete bočicu
pričvrstiti za pojas ili za zapešće.

Previše vode također nije dobro. Stanje u kojemu ste popili previše zove se hipernutremija, pri čemu je vaš organizam preplavljen vodom. Nije povoljno ni dugo vremena provesti bez bitnih hranjivih tvari kao što je sol. Sportsko energetsko piće i slanac opskrbit će vas s dovoljno tekućine i soli uoči naprezanja.

Kad završite vježbu, napunite rezervoar postepenim ispijanjem do 5 dl vode - pijte u manjim gutljajima da ne preopteretite želudac prenaglo.

Koje su glavne blagodati najzdravijeg napitka?

* Regulira temperaturu. Svima koji se naprežu voda je potrebna za sprečavanje pregrijavanja tako što omogućuje znojenje i hlapljenje, što je naš prirodni
mehanizam rashlađivanja.

* Pomaže apsorpciji. Ona prenosi hranjive tvari kao što su
bjelančevine, šećer, vitamine i minerale
do organa kojima su potrebne.

* Ispire toksične i otpadne tvari. Bez dovoljno vode organizam ne uspijeva odstraniti štetne tvari pohranjene u organima.

* Pomaže pri mršavljenju. Voda puni želudac pa donekle suzbija apetit. Također, redovno "napajanje" sprečava organizam da pohranjuje vodu, što doprinosi kilaži.

Vezane vijesti

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Potaknut prijateljem koji se nije tuširao i nakon višemjesečnog istraživanja, južnoafrički student Ludwick Marishane dobio je svjetsko priznanje za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika