17.07.2009. / 17:06

Autor: Ozren Podnar

Prostačenjem protiv bolova: Psujte, bit će vam lakše!

Jeste li ikad opsovali kad ste se udarili, našli u prometnoj gužvi ili izgubili signal mobitela? Ako ste od onih koji psuju, imate sreće, jer psovanje ublažava bol ili neugodu, pokazuje novo istraživanje.

Ponekad si smijete dati oduška, ali morate znati gdje i kadaPonekad si smijete dati oduška, ali morate znati gdje i kadaU studiji provedenoj na Sveučilištu Keele u Engleskoj, dobrovoljci koji su psovali dok su držali ruku u ledenoj vodi izdržali su niske temperature duže nego kad su šutjeli.

Istraživači su tražili 67 studenata da drže ruku u vodi od 2 stupnja Celzija što duže mogu. Kad su dobili dozvolu da ponavljaju svoje omiljene psovke, izdržali su prosječno po 155 sekundi, u usporedbi sa samo 115 sekundi kad su činili isto, samo bez psovanja.

Ispitanici su rekli da su osjećali manju bol, tjeskobu i strah dok su psovali, a liječnici tvrde da ti učinci nisu bili samo posljedica odvraćanja pažnje od boli psovanjem. Tijekom psovanja, studenti su imali i brži puls, što ukazuje da su vulgarnosti aktivirale antistresni mehanizam.

"Psovanje podiže stupanj agresije i otpornost na bol, a smanjuje slabost", komentirao je voditelj istraživanja Richard Stephens.

Psovanje je u literaturi zabilježeno u 16. stoljeću, no vjerojatno je u upotrebi i mnogo duže. Ne možemo zamisliti da nisu psovali, primjerice, i srednjovjekovni vitezovi i Trojanci kad su im Grci izmilili iz konja.

Ovo istraživanje sugerira da psovanje svoju dugovječnost duguje sposobnosti emocionalnog pražnjenja i ublažavanja boli, što znači da je njegova korist neprocjenjiva.

Stoga nemojte utišavati one koji psuju, jer im time uskraćujete djelotvoran analgetik. Ako vam tuđe prostačenje ide na živce, opsujte i vi, bit će vam lakše.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika