04.08.2009. / 15:58

Autor: Ivica Medo

Franja 'brijao' sa Zizouom: Zidane sumnja da će Ronaldo uspjeti u Real Madridu

Bivši talentirani Dinamov junior i član šampionske momčadi Zagreba iz 2002. Antonio Franja prije dva tjedna vratio se iz Kanade, točnije Vancouvera gdje je imao čast nastupiti u eshibicijskoj utakmici za momčad Vancouver All Star Teama protiv Zidanea i prijatelja, koja se odigrala 12. srpnja na BC Place Stadiumu

Antonio Franja i Zinedine Zidane u noćnom provoduAntonio Franja i Zinedine Zidane u noćnom provoduJedan od najboljih nogometaša svijeta svih vremena Zinedine Zidane od kada je završio bogatu karijeru diljem svijeta organizira humanitarne utakmice na koje poziva bivše i sadašnje nogometne zvijezde.

"Dobio sam poziv od organizatora utakmice i rado sam se odazvao. Izbornici Vancouver All Stara bili su Ahcene Adlani i Frank Cucca, moji dobri prijatelji još iz vremena dok sam aktivno igrao nogomet", ispričao nam je 31-godišnji Franja koji je u karijeri nastupao za Hrvatski Dragovoljac, Zagreb, Inter, Croatiju Sesvete, turski Buraspor, portugalski Setubal i korejski Chonbuk Hyundai Motors.

Na utakmici u Vancouveru trebao je nastupiti i bivši hrvatski reprezentativac Dado Pršo te još desetak bivših proslavljenih nogometaša poput Paolo Maldinija, Fabiena Bartheza, Alessandra Costacurte, Franca Baresija, Christiana Vierija, a bio je čak najavljen i Samuel Eto'o.

Momčad Zidanea i prijateljaMomčad Zidanea i prijatelja"Utakmica se trebala igrati 4. srpnja i svi su potvrdili dolazak, no baš u tom trenutku Zidanea su uhvatila leđa, nije se mogao pomaknuti iz kreveta, pa je sve moralo biti prolongirano za 12. srpnja, a tada ostali nisu mogli doći. Na utakmici su nastupili hrvatskim ljubiteljima nogometa manje poznati nogometaši poput kanadskih legendi Bobbyja Lenarduzzija, Carla Valentine i Dale Mitchella. No, Zidane je mamac za publiku, pa se ipak okupili preko dvadeset tisuća gledatelja na stadionu", objasnio je Franja koji ne žali što se odlučio za tako dalek put.

Karizmatična osoba

"Ma, tko bi propustio priliku upoznati Zidanea? Žalio bih do kraja života da nisam otišao. Dva dana sam se družio s možda i najboljim nogometašem u posljednja dva desetljeća. Doista zrači nekom posebnom energijom. Nema što, uistinu je karizmatična osoba, ali i sasvim normalan čovjek. Nikome nije odbio fotografiranje, potpis na dres ili na neki suvenir", priča Franja te dodaje kako bi Francuz i dan danas mogao igrati u bilo kojem klubu:

"Fizički sjajno izgleda. Nema ni kilogram viška, jedino ga more leđa. Ali tehnika je ostala, kako god mu daš loptu on je primi uvijek u pravu stranu. A tek koji osjećaj ima za prostor, pas i dugu loptu... Po jedno poluvrijeme je odigrao za svaku momčad, tako da sam imao priliku igrati s njim i protiv njega. Teško je to opisati, tek na terenu možeš u potpunosti osjetiti o kakvom se nogometašu radi."

Franja i Zidane u dresovima pred početak utakmiceFranja i Zidane u dresovima pred početak utakmiceZidane je bio i ostao briljantan tehničar, ali i Franji se lopta uvijek lijepila za nogu, braničima je s lakoćom lomio kralježnice urnebesnim lažnjacima. Bolji poznavatelji nogometa reći će kako je bio igrač za velike klubove, veliki talent koji je trebao napraviti puno veću karijeru. I Zidane je zapljeskao jednoj njegovoj finti.

"Vukao sam loptu prema golu protivnika ispred njihova šesnaesterca, branič me je slijedio, a Zidane je pratio akciju iz prikrajka. Povukao sam jednu moju staru foru, zarolao sam u trku loptu prema van, a onda je povukao nazad i izbacio sam braniča u prazan prostor. Zidane je stao i zapljeskao: 'Bravo!' viknuo je Zidane. Ne mogu reći da mi nije bilo drago", otkrio nam je Franja.

Kad je utakmica završila igrači obje momčadi otišli su na zajedničku večeru koju je organizirao Zidane.
"Cijelu večer smo se odlično zabavljali, a onda smo ja i moj prijatelj koji je bio jedan od glavnih organizatora utamice predložili Zidaneu i njegovu bratu da izađemo negdje van. Nismo očekivali da će prihvatiti, ali iznenadio nas je kad je oduševljeno rekao: 'A što se čeka. Idemo!' Otišli smo u jednu poznatu diskoteku u Vancouveru", otkrio je Franja dodavši kako je Zidaneu bilo drago što se mogao kao normalan čovjek zabavljati, no i Vancouveru su ga ljudi prepoznavali:

"Kad smo ulazili u diskoteku nije želio da ga se najavi, ali on je i u Kanadi velika zvijezda, pa bi nam svako malo netko prišao za separe i poželio se s njim rukovati. Mogu reći da samo se doista sprijateljili. I brat mu je stvarno super tip. Obojica su sasvim normalni, ali i strašno duhoviti. Iznenadio sam se s njihovim arsenalom fora. Razgovarali smo na talijanskom kojeg ja dosta dobro govorim, ali nisam uvijek sve mogao pohvatati."

Potpuni profesionalac

Franja nam je otkrio neke pikanterije iz svoga razgovora sa slavnim francuskim nogometašem.
"Pitao sam ga je li izlazio van kad je igrao ozbiljan nogomet i kako se branio od silnih 'komada' koji su ga oblijetali. Kaže da je bio potpuni profesionalac. Uopće nije izlazio, nikada nije pio, bio je koncetriran isključivo na nogomet. Izlasci su mu nedostajali u mladosti, zato je bio sretan kad smo ga pozvali da izađemo."

Franja i Zidane Franja i Zidane Naravno, razgovaralo se i nogometu.
"Pričali smo o onoj utakmici Francuske i Hrvatske u polufinalu SP-a. Jako respektira tu našu generaciju, posebice Bobana, Prosinečkog i Šukera. Kaže da su imali više sportske sreće i da je Hrvatska lako mogla biti svjetski prvak. O današnjim hrvatskim igračima ne zna puno, čuo je tek za nekoliko njih, ali ne može reći tko mu je najbolji."

Nogometna spika nije mogla proći bez osvrta na transfer Cristiana Ronalda u Real Madrid. Je li mu možda krivo što je Portugalac skinuo njegov rekord po visini transfera?
"Nije. Kaže da se to moralo jednom dogoditi i da ga to uopće ne opterećuje. Ali zanimljivo je njegovo razmišljanje o Ronaldu. Zidane misli kako neće uspjeti u Real Madridu. Njegovo je mišljenje da Ronaldo previše igra za sebe, a to u Realu teško prolazi", otkrio je Franja koji je jedan od rijetkih Hrvata koji u svojem telefonskom imeniku ima broj Zinedine Zidanea.

"Rekao mi je da se slobodno javim kad god nešto trebam. On će se također meni javiti kad bude u blizini."

Možda Zidane svrati na hrvatski Jadran?
"Predložio sam mu to. Kaže da jednom sigurno hoće. Ja ga čekam. Ima gdje prespavati", sa smiješkom je zaključio Franja.

Vezane vijesti

Zidane: Prije ili poslije i ja ću biti trener

Zidane: Prije ili poslije i ja ću biti trener

Bivši francuski nogometaš, a danas član stručnog stožera Real Madrida, Zinedine Zidane, otkrio je u razgovoru za francuski radio da će jednog dana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika