31.08.2009. / 09:00

Autor: Ozren Podnar

Hormonska veza: Testosteron tjera na opasnije poslove

Testosteron je hormon snage, agresije, borbenosti i optimizma pa ga i muškarci i žene ilegalno uzimaju da bi poboljšali sportske rezultate. Iz novih istraživanja proizlazi i da će hormonski doping možda uzimati i poduzetnici, jer i njima pomaže u nošenju s rizicima i stresovima poslovnog svijeta

Hormoni uvelike utječu na naše ponašanjeHormoni uvelike utječu na naše ponašanjeDok je prošle godine utvrđeno da muški brokeri s više testosterona postižu veće zarade u burzovnom poslovanju (a ujedno trpe i veće gubitke od prosječnih muškaraca!), nedavno je otkriveno i da ovaj hormon ima utjecaja i na sam izbor zanimanja.

Žene su u prosjeku manje sklone financijskom riskiranju od muškaraca, što je u skladu s njihovim nižim nivoima testosterona. No, žene s iznadprosječnim nivoima testosterona privlači riskiranje, pa stoga u većem postotku biraju poslove koji uključuju neizvjesnost, natjecanje i mogućnost većih dobitaka i gubitaka.

Znanstvenici koji su sudjelovali u istraživanju provedenom na nekoliko američkih sveučilišta zaključili su da osobe s visokim testosteronom i visokom sklonošću riskiranju biraju neizvjesnije poslove u financijama nakon diplome.

"Ovo je prvo istraživanje koje pokazuje da razlike u sklonošću financijskom riziku imaju biološku podlogu te da razlike u nivoima testosterona utječu na bitne aspekte ophođenja s novcem i donošenja odluka u karijeri", poručili su istraživači.

Testosteron je mjeren u uzorcima sline 500 postdiplomskih studenata, a njihova je sklonost riziku procijenjena prilikom kompjuterske igre u kojoj su kao nagradu ispitanici mogli dobiti ili zajamčenu isplatu, ili sudjelovanje u lutriji s potencijalno višim dobitkom, kao i većim gubitkom.

Pokazalo se da se viši testosteron podudara s većom sklonošću riziku, tako da su i muškarci i žene s više ovog hormona u slini češće birali lutriju od sigurne, fiksne naknade.

I ljepši spol ima muški hormon

Manje je poznato da i žene imaju testosterona, iako u mnogo manjim količinama nego muškarci. Razlika u količini ovog hormona iznosi 40 do 60 puta u korist muškog organizma. No, i mežu ženama testosteron varira pa postoje visoko i nisko testosteronske pripadnice nježnijeg (hmm) spola.

Posljednjih je dana otkriveno da južnoafrička trkačica Caster Semenya, koja objektivno izgleda grublje od prosječne žene, ima triput više testosterona od ženskog prosjeka, što joj je možda pomoglo da osvoji svjetsko zlato na 800 metara.

Ipak, medicinski gledano, Semenya pripada ženskom spolu pa je njen trijumf na Svjetskom prvenstvu legalan...

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika