03.09.2009. / 13:03

Autor: Daria Grudić

Stvarno dobri savjeti: Kako se nositi s problemima u trudnoći

Duboko udahnite i zapamtite da zato što ste trudni mnogi misle da imaju pravo mješati se u vaš život. Pokušajte s tehnikom 'kroz jedno uho uđe, kroz drugo izađe'

U trudnoći će svi imati bezbroj savjetaU trudnoći će svi imati bezbroj savjetaTrudnoća je, reći će većina žena, zapravo najljepše razdoblje života jer se tijekom devet mjeseci iščekuje rođenje novog malog bića. No, s druge strane, tijekom tog "drugog stanja" nekada je budućim mamama uistinu teško nositi se sa svime što ona donosi.

Pokušajte se pomiriti s neželjenom pažnjom (poput neprestanog diranja trbuha koje prilično smeta budućim majkama). Mogu vam se dogoditi i pitanja o tome jeste li planirali trudnoću (i to od vašeg šefa, na primjer), o stanju vaše međice (od nepoznate žene u parku), mišljenja o veličini vašeg trbuha, jako koristan savjet od muškog kolege s posla da ne biste trebali pojesti tu masnu pizzu iz pekarnice, a da ne govorimo o prijedlozima 'prekrasnih' imena i savjetima o zdravlju djeteta i vašim roditeljskim sposobnostima.

Duboko udahnite i zapamtite da zato što ste trudni mnogi misle da imaju pravo miješati se u vaš život. Pokušajte s tehnikom 'kroz jedno uho uđe, kroz drugo izađe'.

Ne slušajte loša iskustva iz trudnoće i poroda koje će vam pričati druge žene. Neke žene vrebaju trudnice i dijele s vama svoja loša iskustva misleći da vam je to od pomoći. One mogu biti bilo tko - vaša šogorica, kolegica s posla, najbolja prijateljica. Trudnice vole konstruktivne savjete, ali od ovakvih bježite glavom bez obzira, nisu vam potrebni.

Pohađajte tečajeve za trudnice. Tečajevi su odlična stvar jer pružaju korisne informacije a ne zastrašuju. Tamo možete upoznati ljude koji su u istoj situaciji kao i vi i još uz to su ugodno društvo pa ćete se imati s kime družiti kada postanete (po vašem mišljenju) predosadni i tmurni za normalno društveno okruženje.

Ako se jako bojite bolova pri porodu, istražite malo o tehnikama autosugestije i samohipnoze koje će vam pomoći da se lakše nosite s boli. Razmislite i o raznim lijekovima.

Nemojte pretjerano brinuti o tome kako ćete biti izloženi pogledima za vrijeme poroda. Neke majke rezerviraju termine za brazilsku depilaciju kada više ne mogu vidjeti dotične dijelove tijela od trbuha. Nemojte to raditi samo da biste poštedjeli medicinsko osoblje tog ne baš estetskog prizora. Njih nije briga, a tijekom poroda sigurno neće ni vas biti briga. Od stotinu žena njih 99 će ispuštati plinove, tako da vas čak ni to ne treba zabrinjavati.

Idite u šoping. Postoje razne krpice i stvarčice za trudnice koje izgledaju totalno fora. Neke stvari idu preko trbuha, neke ispod, rastezljive uže, šire, s neobičnim šavovima... Probajte kako vam pristaju, nemojte samo napamet kupovati vrećaste i široke stvari. Morate biti sigurni da vam se odjeća neće povlačiti, rastvarati, padati, otkrivati vas i da ste ju dovoljno vješti obući.

Jedite što želite i koliko vam je potrebni i pritom ne osjećajte krivnju. No, ako imate jutarnje mučnine i/ili žgaravicu trebali biste pripaziti da ne voća i povrća ili bilo čega drugoga - previše. Mnoge žene znaju tjednima biti na dijeti koja se sastoji od gumenih bombona i sokova.

Ne zabrinjavajte se previše ako ne možete spavati. Trudničke nesanice su česte kao i fizička nelagoda i neudobnost zbog same trudnoće. Odmorite se koliko možet, pretjerana briga nije vam od pomoći.

Ne očekujte da ćete izgledati dražesno. Neke žene doduše klize kroz trudnoću isijavajući pozitivnom energijom kao da su pune dobrih hormona. Ostale , ako izuzmemo velik trbuh, izgledaju kao da ih je pregazila kolona kamiona. Ali sve je to normalno, isplati se...

Vezane vijesti

Kava u trudnoći ili uz dojenje ne utječe na san beba

Kava u trudnoći ili uz dojenje ne utječe na san beba

Ispijanje šalice ili dvije kave tijekom trudnoće ili dojenja neće utjecati na kvalitetu sna novorođenčeta, pokazalo je brazilsko istraživanje koje je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika