07.09.2009. / 10:11

Autor: Ozren Podnar

Hrana od koje boli glava: Provjerite škodi li vam naranča

Tko ne voli jesti citruse – naranče, mandarine, grejp i limun? No, te kiselkasti i gorkasti plodovi nekima izazivaju glavobolju!

Citrusi su dobri za dijetu, no nekima izazivaju glavoboljuCitrusi su dobri za dijetu, no nekima izazivaju glavoboljuStručnjaci kažu da glavobolju riskiraju ljudi kojima nedostaje enzim koji razgrađuje određene amine. Neke namirnice bogate su aminima, a onome tko nema potreban enzim da ih neutralizira prijeti glavobolja, pa čak i migrena, "kraljica" glavobolje.

Citrusno voće nije jedini skup namirnica koji prijeti glavoboljom. Zreli sirevi su još opasniji u tom pogledu, jer sadrže puno tiramina, tvari koja se nakuplja u siru dok sazrijeva. Rizik se krije i u ukiseljenoj hrani, konkretno kiselim krastavcima, zatim maslinama, grahu, grašku i mahunama.

Ista uputa vrijedi i za pivo, crveno vino, šampanjac i viski, jer i oni su na glasu kao izazivači glavobolje. Popis delikatesa koje potencijalno uzrokuju bol u glavi nije potpun ako ne spomenemo čips, krekere, pizzu, kikiriki i maslac od kikirikija te maline, šljive i kiwi

.

Osim glavobolje, tiramin u visokim dozama uzrokuje i porast krvnog tlaka. Idućih nekoliko puta kad budete jeli naranče, sireve, ukiseljene proizvode i drugo s popisa obratite pažnju na pojavu glavobolje. Ako vas veći broj puta uhvati, moguće je da i vama nedostaje enzim koji prerađuje amine.

Glavobolje koje izazivaju spomenute namirnice prilično su nepredvidljive, jer ne izbijaju svaki puta kad ih pojedete. Ponekad će vas glavobolja zaobići, a drugi puta vas pogoditi ako ste nedavno pretrpjeli stres ili bili izloženi jakom svjetlu.

Enzim koji razgrađuje amine zove se MAO (mono amino oksidaza). Iako povećava rizik od glavobolje, manjak tog enzima ima i jako dobru stranu: tko ima manjak MAO-a, u velikoj je mjeri zaštićen od depresije. Neki amini igraju antidepresivnu ulogu, a ako u organizmu nema dovoljno da ih razgradi, ti su amini duže vrijeme aktivni te održavaju dobro raspoloženje.

Štoviše, postoji cijela klasa antidepresiva koji ciljano uklanjaju MAO. Naravno, tko uzima te lijekove, zvane MAO inhibitori, mora se pridržavati propisane prehrane, da ne doživi hipertenzivnu krizu.

Vezane vijesti

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

Svijet se može hraniti s manje hrane nego što su to pokazale ranije procjene ako se okrene održivoj poljoprivredi, smanji rasipanje i zaustavi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika