13.09.2009. / 10:08

Autor: Boris Bilas

Milinovićevi uvjeti preskupi: Pušenje pod grijalicama na terasama kafića

Osim ventilacije, ugostiteljima smeta i što je prostor za pušenje ograničen na 20 metara kvadratnih. Uvjereni su da će i uz izmjene zakona kafiće i dalje zjapiti prazni

Darko MilinovićDarko MilinovićIako u javnosti prevladava mišljenje da su ugostitelji zadovoljni što je Vlada u hitnu saborsku proceduru uputila prijedloge izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, istina je drugačija.

Kako piše Večernji list, vraćanje pušenja u kafiće, pod uvjetima koje je objavio ministar Milinović, vrlo je skupo i malo koji ugostitelj može osigurati posebne tehničke uvjete koje se traže. Naime, kafići u kojima će biti dozvoljeno pušenje moraju imati ventilacijski sustav koji u jednom satu najmanje deset puta upuhne čist zrak.

Snalažljivi ugostitelji nisu se 'bacili' na ugradnju skupih ventilacijskih sustava, već u još jednu pravnu bitku. Ako ne uspiju amandmanima u saborskoj proceduri izmijeniti Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, Udruga restoratera isti dan kada Sabor izglasa zakon Ustavnom će sudu uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti.

Predsjednik udruge Miroslav Folnegović kaže da će najprije detaljno analizirati zakon, a jedna od točaka kojom će pokušati srušiti "antituristički i antiugostiteljski zakon" biti povreda ustavnoga načela jednakosti.

"Što je s ugostiteljskim objektima u trgovačkim centrima? Centri imaju odličnu ventilaciju, ali kafići koji se tamo nalaze u nepovoljnijem su položaju u odnosu prema drugim kafićima i ne mogu imati prostor za pušače. Na tome, ali ne samo na tome, gradit ćemo ustavnu tužbu ", izjavio je Folnegović za Večernji list.

Upozorio je da ugradnja ventilacije stoji najmanje 30-ak tisuća kuna, dok cijena ventilacije sa 10 izmjena zraka u satu može dosegnuti i astronomskih 400.000 kuna!

Osim ugradnje sustava ugostitelji će, žele li da im ventilacija uredno radi, svakih pola godine morati napraviti održavanje i izmjenu filtara. Riječ je o dodatnih 800 kuna godišnje. A veliki kafići i dalje će, kažu ugostitelji, trpjeti. Smeta im, naime, što je prostor za pušače ograničen na 20 posto kvadrature. Uvjereni su da će 80 posto kafića i dalje zjapiti poluprazno.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika