14.09.2009. / 15:41

Autor: Hina

Folnegović: "Nebulozne" izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda

Poručujemo ministru Darku Milinoviću da nismo protiv zabrane pušenja i prevencije raka pluća, ali se taj zakon ne bi smio lomiti na leđima ugostitelja i hotelijera, rekao je Folnegović

Miroslav FolnegovićMiroslav FolnegovićVladin prijedlog izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda sadrži "nebulozne" zahtjeve o tehničkim uvjetima koje vlasnici kafića i restorana moraju ispuniti kako bi mogli opet imati prostore za pušenje, ustvrdio je danas predsjednik Udruge hrvatskih restoratera Miroslav Folnegović.

Tko će, primjerice, kontrolirati ventilacijski sustav i odobriti njegovu uporabu - zar će to raditi ministar zdravstva, pitao je Folnegović na konferenciji za novinare.

Osim toga, ispunjavanje uvjeta dodatno će financijski pogoditi vlasnike - uređaje za ventilaciju za restoran veličine 200 četvornih metara platit će oko 400.000 kuna, kaže Folnegović.

Poručujemo ministru Darku Milinoviću da nismo protiv zabrane pušenja i prevencije raka pluća, ali se taj zakon ne bi smio lomiti na leđima ugostitelja i hotelijera, rekao je.

"Milinović bi prvo trebao uvesti reda u bolnicama, a ne da mu izgledaju kao da je III. svjetski rat", ogorčen je Folnegović koji optužuje Vladu da "katastrofalnim zakonima" upropaštava poslovanje njegove branše.

Nakon četiri mjeseca zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima njihovi rezultati poslovanja su porazni, a da nije bilo tih restrikcija turistička sezona mogla je Hrvatskoj donijeti zaradu od osam milijardi eura, tvrdi predsjednik Udruge restoratera.

Kao primjer naveo je promet u jednoj ugostiteljskoj tvrtki srednje veličine koja je nekad zapošljavala 45 ljudi. U drugom tromjesečju 2009., kada je zabranjeno pušenje, promet je u odnosu na godinu prije pao za 1,8 milijuna kuna, a država je od PDV-a zaradila 411.000 kuna manje.

Gubici su se nastavili i tijekom ljetnih mjeseci, tako da je vlasnik naposlijetku morao smanjiti broj zaposlenih na 32, što znači da je u kratkom roku izgubljeno 13 radnih mjesta, kazao je Folnegović.

Zabrana pušenja posebno pogađa vlasnike ugostiteljskih objekata u trgovačkim centrima koji su uložili velika sredstva u vrijeme kada nitko nije ni spominjao donošenje ovakvog zakona - da smo to znali ne bi uložili ni kune u kafiće i restorane u shopping centrima, ističe on.

Folnegović je ogorčen i na predsjednika Ceha ugostitelja HOK-a Zlatka Puntijara jer nije s ministrom Milinovićem ispregovarao bolje izmjene zakona, te mu je zamjerio da nema legitimitet predstavljati sve ugostitelje.

Udruga restoratera podignut će ustavnu tužbu i protiv ovakvih izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, a možda će tužiti i Puntijara, najavio je Folnegović dodavši kako će se oko toga još konzultirati s odvjetnicima.

Također će pokušati promijeniti Vladin prijedlog upućivanjem amandmana u saborsku proceduru, rečeno je na konferenciji.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika