12.05.2004. / 00:00

Autor: Tanja Simić

SAD-IRAK

SNIMKA ODRUBLJIVANJA GLAVE AMERIČKOM CIVILU OBIŠLA SVIJET

SNIMKA ODRUBLJIVANJA GLAVE AMERIČKOM CIVILU OBIŠLA SVIJET

Snimka odrubljivanja glave zarobljenom Amerikancu objavljena je u srijedu na militantnoj islamskoj Internet stranici Muntada al Ansar, kao odgovor na mučenja iračkih zatvorenika. Snimka je popraćena porukom u kojoj je istaknuto da se radi o osveti zbog ‘sotonske degradacije’ iračkih zatvorenika. «Zovem se Nick Berg, sin sam Michaela… Imam brata i sestru, Davida i Saru’, rekao je zarobljeni Amerikanac obučen u narančasto radno odijelo kakvo nose zatvorenici vojne baze Guantanamo, posjednut na bijelu plastičnu stolicu. Nakon toga kleknuo je na pod, dok su Iza njega su stajala petorica zamaskiranih muškaraca. Jedan od njih pročitao je poruku kojom je pozvao sve muslimane na osvetu zbog mučenja u zatvoru Abu Ghraib prikazanih na objavljenim fotografijama prošloga tjedna. Nakon čitanja poruke Amerikanac je gurnut na pod, jedan od zamaskiranih muškaraca je uzeo sječivo i uz povik ‘Bog je velik!’ odsjekao mu glavu te pokazao glavu kameri.
Na internetskoj stranici Muntada al Ansar uz objavljene dijelove snimke stoji da je zarobljeniku glavu odsjekao Abu Musab al Zarqawi, poznat kao bliski suradnik vođe Al Qaide Osame bin Ladena, a postao je čuven po organiziranju serije samoubilačkih napada na američke snage u Iraku. Bergovo tijelo pronađeno je proteklog vikenda i identificirano u ponedjeljak. Određeni mediji tvrde da su irački militanti pod Al Zarqawijevim vodstvom ponudili Amerikancima zamjenu Berga za zarobljene Iračane, ali ovi su to odbili.
Na snimku ubojstva stižu reakcije iz cijeloga svijeta, pogotovo iz Sjedinjenih država. Predsjednički kandidat Demokratske stranke John F. Kerry iskoristio je priliku da ponovno kritizira predsjednika Georgea W. Busha i njegovu politiku prema Iraku. Službeni izvori iz State Departmenta kratko su priopćili medijima kako je Nick Berg bio privatna osoba i civil, a ne pripadnik američke vojske te jedan od pedesetak nestalih ili otetih u Iraku.

Vezane vijesti

'Sanader znao za nadzorne kamere u restoranu'

'Sanader znao za nadzorne kamere u restoranu'

Mario Čerhak, vlasnik zagrebačkog restorana u kojem je snimljen sastanak bivšeg premijera Ive Sanadera i šefa MOL-a Zolta Hernadija, održao je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika