22.09.2009. / 11:33

Autor: Martina Čizmić

Ameri protiv Janeza: SAD ponovno uspoređuje svoj zdravstveni sustav sa slovenskim

Slovenija je Amerikancima postala primjer za zdravstvena pitanja sa motom "ako može Slovenija, što ne bi i mi"

Amerikanci koriste Sloveniju kao ogledni primjerAmerikanci koriste Sloveniju kao ogledni primjerBaš kada je većina stanovnika Slovenije zaboravila na nemili događaj sa Michaelom Mooreom koji je u svom kritičkom dokumentarcu o stanju američkog zdravstvenog sustava uvrstio kadrove iz poznate komedije "Naša mala klinika" i rekao kako je to stvarno stanje zdravstva u Sloveniji, ponovno novi udarac.

New York Times je u svom kritičkom članku o stanju u američkom zdravstvu ponovno opet posegnuo za Slovenijom. Kolumnist Nicholas Kristof sarkastično je napisao: "Nije ni čudo da potrošimo toliko novaca, kad nam je zdravstvena statistika lošija od slovenske".

Kako je Kristof i prije nekoliko godina napisao kolumnu "Slabiji od Slovenije? Vrijeme je za akciju", u kojoj je usporedio statistiku o natalitetu između te dvije zemlje, vršiteljica dužnosti slovenske veleposlanice u New Yorku, Melita Gabrič reagirala je protestnim pismom.

Istaknula je kako oni koji i tek površno poznaju Sloveniju, znaju kako ju se ne bi trebalo uzimati kao primjer zaostalosti.

"Samo šest država na svijetu ima niži stupanj smrtnosti novorođenčadi od Slovenije. Ne želim reći da je slovenski zdravstveni sustav potpun, ili tvrditi da nema prostora za poboljšanje. Mislim da će se i gospodin Krisof složiti da pri tome nismo jedini", napisala je Melita Gabrič.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika