02.10.2009. / 07:55

Autor: Hina

Obama dao rok od dva tjedna za inspekciju nuklearnog pogona u Iranu

Ako Iran ne ispuni svoja obećanja o suradnji, "tada SAD neće pregovarati u nedogled, i spremni smo za daljnje povećanje pritiska", upozorio je američki predsjednik

Barack ObamaBarack ObamaIran mora zajamčiti pristup međunarodnim inspektorima do svog novootkrivenog nuklearnog pogona u roku od dva tjedna, rekao je u četvrtak američki predsjednik Barack Obama komentirajući pregovore u Ženevi, na kojima je Teheran pristao na punu suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

Obama je pregovore Irana s pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN i Njemačkom, tzv. skupinom 5+1, opisao kao "konstruktivan početak" iza kojeg "mora uslijediti konstruktivna akcija iranske vlade", upozorivši Teheran da američko strpljenje nije neograničeno.

"Iran mora pokazati transparentnost. Ranije smo dali jasne dolaze da Iran gradi tajni nuklearni objekt u Qomu. Od tada je Iran pristao odmah i u potpunosti surađivati s IAEA. Iran mora zajamčiti neometani pristup inspektorima IAEA u roku od dva tjedna", rekao je Obama u izjavi za medije u Bijeloj kući.

Ako Iran ne ispuni svoja obećanja o suradnji, "tada SAD neće pregovarati u nedogled, i spremni smo za daljnje povećanje pritiska", upozorio je američki predsjednik.

Istodobno je naglasio da je Teheranu otvoren put za bolje odnose sa SAD-om i međunarodnom zajednicom ako poduzme "konkretne korake", slijedom obećane suradnje u Ženevi.

Obamina izjava uslijedila je nekoliko sati nakon što je izaslanik EU na pregovorima, Javier Solana, visoki povjernik za vanjske poslove, potvrdio da će Iran i skupina 5+1 do kraja ovoga mjeseca održati nove pregovore o nuklearnom programu Teherana.

Obama je također pozvao Iran da poduzme korake koji će pojačati povjerenje da njegov nuklearni program ima miroljubive namjere, primjerice da prebaci svoj nisko obogaćeni uran na daljnju preradu u treće zemlje.

Visoki američki dužnosnik kazao je novinarima u Ženevi da je Rusija pristala preuzeti nisko obogaćeni uran od Irana, i obogatiti ga s oko 3,5 posto na 19,75 posto, a potom bi ga preuzela Francuska i preradila u gorive šipke za uporabu u istraživačkom reaktoru u Teheranu.

Taj reaktor radi već desetljećima, proizvodeći medicinske izotope, a trenutačno je u njemu gorivo koje je Iranu početkom 1990-ih isporučila Argentina, rekao je američki dužnosnik.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika