21.05.2004. / 00:00

Autor: Tanja Simić

SAD

SAD TRAŽE OBNAVLJANJE REZOLUCIJE UN-A O IZUZEĆU OD ICC-A

SAD TRAŽE OBNAVLJANJE REZOLUCIJE UN-A O IZUZEĆU OD ICC-A

Sjedinjene Države zatražile su u petak od Vijeća sigurnosti UN-a da obnovi rezoluciju kojom se Amerikanci izuzimaju od Međunarodnog kaznenog suda (ICC). Prema nacrtu rezolucije predloženom u srijedu američki vojnici i dužnosnici koji djeluju u operacijama odobrenim od Ujedinjenih naroda dobili bi imunitet od ICC-a. Rezolucija predviđa I imunitet za svo osoblje u UN-ovim misijama koji dolaze iz zemalja koje nisu ratificirale sporazum o ICC-u, među kojima je i SAD.
“Imajući na umu nedavna otkrića u zatvoru Abu Ghraib, američka vlada je odabrala krajnje nezgodan trenutak da zatraži poseban tretman u ratnim zločinima”, rekao je Richard Dicker iz američke organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch i istaknuo da Vijeće sigurnosti ne bi trebalo dati nikakve povlastice niti jednoj zemlji.
Stara rezolucija jednoglasno je usvojena 2002., nakon što su Sjedinjene Države zaprijetile da će staviti veto na sve mirovne operacije UN-a. Obnovljena je prošle godine rezolucijom 1487. SAD je za vrijeme predsjednika Billa Clintona potpisao sporazum o ICC-u, ali je vlada predsjednika Busha povukla potpis. Washington je do sada s 89 zemalja potpisao bilateralne sporazume o neizručivanju Amerikanaca ICC-u.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika