07.10.2009. / 18:58

Autor: Hina

Berlusconijev poraz: Talijanski Ustavni sud oduzeo imunitet premijeru

Riječ je o procesima u kojima je Berlusconi bio optužen za podmićivanje financijske straže i za transakcije preko računa za crne fondove, All Iberian u švicarskoj banci

Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)Talijanski ustavni sud u srijedu je odbacio i proglasio neustavnim prijeporni zakon o imunitetu, koji je štito premijera Silvija Berlusconija i druge visoke dužnosnike od kaznenog progona.

Četrnaest sudaca ustavnog suda, među kojima i jedna žena, dva su dana odlučivali o presudi koja se ocjenjuje kao težak udarac talijanskom premijeru, umiješanu u niz skandala. Presuda bi, naime, mogla pridonijeti ponovnu otvaranju istraga u slučajevima u koje je umiješan i premijer Berlusconi.

Protiv zakona Alfano su Ustavnom sudu podnesene tri žalbe. Dvije je podnio milanski tužitelj Fabio De Pasquale, za dva procesa u kojima je optuženik Berlusconi, a u oba je uključen i engleski odvjetnik David Mills, koji je već kažnjen na prvostepenom sudu na 4,5 godine zatvora zbog primanja mita od talijanskog premijera. David Mills je, prema presudi koja je donesena u Milanu, dobio od Berlusconija, ali preko menadžera Fininvesta Carla Bernasconija, 600 tisuća dolara kako bi na procesima protiv Berlusconija svjedočio njemu u korist.

Riječ je o procesima u kojima je Berlusconi bio optužen za podmićivanje financijske straže i za transakcije preko računa za crne fondove, All Iberian u švicarskoj banci.

Među njima je i istraga korupcije u Milanu koja je obustavljena pošto je u srpnju 2008. parlament na prijedlog vladajuće koalicije donio prijeporni zakon o imunitetu. Ministar u Berlusconijevoj vladi i čelnik Sjeverne lige, Umberto Bossi najavio je pokretanje masa, mitinge istine, protiv odluke Ustavnog suda. Berlusconi neće podnijeti ostavku, već kaže kako će zbog procesa imati manje vremena za premijerske poslove.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

registracija
15/3/08

Sandzo, 08.10.09. 11:41

da je i ovo fasistu vidjet iza resetaka..


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika