09.10.2009. / 13:29

Autor: Nacionalova redakcija

Video: NASA-ina raketa pogodila Mjesec u potrazi za vodom

NASA-ina raketa pala je u petak na Mjesec i izazvala velik oblak prašine nad površinom toga planeta, u sklopu pokusa koji će, nadaju se znanstvenici, pružiti podatke o ledu skrivenome u mračnim Mjesečevim kraterima.

Najveći teleskopi na svijetu bili su usmjereni prema krateru Caebus na južnome Mjesečevu polu gdje je u 11.30 sati po srednjoeuropskome vremenu pala raketa LCROSS opremljenja osjetljivim instrumentima.

Astronomi iz kontrole misije kažu da instrumenti rade kako treba i da će ubrzo početi stizati podaci, iako će proći još nekoliko tjedana da bi se pouzdano zaključilo ima li na Mjesecu vode.

Raketa je na planet pala brzinom 9.000 kilometara na sat i izazvala dizanje oblaka prašine u kojem će znanstvenici tragati za česticama vode koje, kako vjeruju, ima u izobilju u Mjesečevim kraterima.

Udar je zamišljen tako da bude nalik udaru velikih, prirodnih asteroida koji na Mjesec padaju nekoliko puta mjesečno.

Meta rakete bio je 100 kilometara širok i četiri kilometra dubok krater, a udar se dogodio u idealnim svjetlosnim uvjetima za teleskope. Raketa teška 585 kilograma stvorila je tom prilikom krater dubok dva metra, kažu stručnjaci NASA-e.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika