09.10.2009. / 14:12

Autor: Hina

Mesić čestitao Obami na Nobelovoj nagradi za mir

Otkako je u siječnju preuzeo položaj predsjednika SAD-a, Obama je pozivao na razoružanje i radio na ponovnom pokretanju bliskoistočnog mirovnog procesa, navodi Odbor u obrazloženju

Stjepan Mesić i Barack Obama na sjedinici Vijeća sigurnosti UN-aStjepan Mesić i Barack Obama na sjedinici Vijeća sigurnosti UN-aHrvatski predsjednik Stjepan Mesić uputio je čestitku predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Baracku Obami povodom dodjeljivanja Nobelove nagrade za mir, priopćeno je u petak iz predsjednikova ureda.

"Obradovala me vijest da Vam je dodijeljena Nobelova nagrada za mir za Vaše izvanredne napore u jačanju međunarodne diplomacije i suradnje među narodima. U ime građana Republike Hrvatske i svoje osobno najiskrenije Vam čestitam", napisao je Mesić te dodao kako mu je drago što je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade "prepoznao značenje i dalekosežnost inicijativa što ih poduzimate na polju vanjske politike, a osobito povijesno značenje ideje o stvaranju svijeta bez nuklearnog oružja što ste je iznijeli u Pragu".

"Čestitajući Vam, želim potvrditi punu potporu Republike Hrvatske i svoje osobno svim naporima koje poduzimate kako bi se svijet konfrontacija i lokalnih kriza pretvorio u svijet dijaloga i dogovora, ne odustajući u isto vrijeme od toga da se onima koji su objektivno najveća prijetnja takvome konceptu odgovori i krajnje energičnim mjerama", nastavio je hrvatski predsjednik te istaknuo kako Obami želi mnogo uspjeha u daljnjem radu u interesu SAD-a, "ali i u interesu mira, sigurnosti i stabilnosti u svijetu".

Američki predsjednik Barack Obama dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir zbog njegovih poziva na smanjenje zaliha nuklearnog oružja i rada za mir u svijetu, objavio je u petak Odbor za dodjelu nagrade u Stockholmu.

Otkako je u siječnju preuzeo položaj predsjednika SAD-a, Obama je pozivao na razoružanje i radio na ponovnom pokretanju bliskoistočnog mirovnog procesa, navodi Odbor u obrazloženju.

Nagrada vrijedna 10 milijuna švedskih kruna, oko 1,4 milijuna američkih dolara, bit će mu biti predana u Oslu 10. prosinca.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika