11.10.2009. / 19:22

Autor: Hina

Otkriven spomenik Jörgeu Haideru na godišnjicu njegove smrti

Austrijski mediji ovih dana, a posebice u nedjelju opširno pišu o Haiderovu kontroverznom životu, smrti i kultu te, kako se naglašava, "luđačkom kultu u Koruškoj"

Joerg HeiderJoerg HeiderPrva godišnjica smrti austrijskoga političara Joerga Haidera, vođe austrijske ekstremne desnice, obilježena je u Koruškoj otkrivanjem spomenika na mjestu prometne nesreće u kojoj je poginuo, a prije dva dana otvorena je i izložba o njegovu životu.

Spomenik je u nedjelju otvorio Haiderov nasljednik na dužnosti zemaljskoga poglavara Koruške Gerhard Doerfler, naglasivši da Haider austrijsku politiku nije samo oblikovao nego i demokratizirao.

U muzeju Bergbau, na "sveobuhvatnoj" izložbi posvećenoj Haideru, prema političkim promatračima, nema ni spomena o Haiderovim antisemitskim ispadima ili nacističkoj prošlosti - njegovi roditelji bili su simpatizeri Hitlerove Nacionalsocijalističke stranke, a otac mu je bio i član Hitlerovih jurišnih odreda.

Austrijski mediji ovih dana, a posebice u nedjelju opširno pišu o Haiderovu kontroverznom životu, smrti i kultu te, kako se naglašava, "luđačkom kultu u Koruškoj".

Tako je dnevni list Wiener Zeitung, pod naslovom "Haider popularniji nego ikad" napisao kako nitko u Koruškoj ne želi vjerovati da je Haider poginuo u prometnoj nesreći zbog alkoholiziranog stanja (izmjereno je 1,7 posto promila alkohola u krvi) nego da je bio žrtva urote i atentata.

Na pokrajinskim izborima održanim u ožujku njegova stranka BZOe, koja je kampanju vodila koristeći se njegovim slikama, dobila je 45 posto glasova, koliko nikad nije osvojio ni sam Haider. Izvan Koruške, Haiderov utjecaj već je izblijedio: njegova stranka više nema predstavnika ni u jednoj pokrajinskoj skupštini.

Vezane vijesti

Četiri 'C' na spomeniku hrvatskim redarstvenicima

Četiri 'C' na spomeniku hrvatskim redarstvenicima

Na spomen-obilježju dvanaestorici hrvatskih redarstvenika u Borovu sinoć su sprejem ispisana četiri ćirilična slova "C" i "Srbija" te su razbacani… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika