13.10.2009. / 10:04

Autor: Deutsche Welle

Bivši gradonačelnik na Siciliji i zastupnik EP-a na meti mafije, EU ga ne štiti

Talijanski zastupnik u Europskom parlamentu Rosario Crocetta nalazi se na popisu za likvidaciju. Prijeti mu mafija jer se već godinama uspješno bori protiv organiziranog kriminala

Tko trenutno želi osobno razgovarati s Rosariom Crocettom mora putovati na Siciliju. I to iako je on na posljednjim izborima izabran u Europski parlament. U Bruxelles, tamo gdje europski zastupnici provode najviše vremena, Crocetta ne dolazi. Boji se mafije koja ga želi likvidirati.

Crocetta je godinama bio gradonačelnik gradića Gele na jugu Sicilije. Tamo se vrlo uspješno borio protiv organiziranoga kriminala. I zato ga mafija želi likvidirati. U Italiji Crocettu danonoćno čuvaju četiri policajca. Ali, Belgija mu ne želi pružiti takvu zaštitu, kaže Crocetta u telefonskom razgovoru: „Nakon mafijaških ubojstava u Duisburgu naivno je vjerovati da mafija ne može djelovati izvan Italije. Ona je ubijala u zemlji u kojoj policija dobro radi. Kako da ja preživim pet godina u Europskom parlamentu, gdje je sve otvoreno, gdje se zna gdje se i kada održavaju koje sjednice, bez zaštite?"

Organizirani kriminal i europski problem

Slučajem talijanskog zastupnika Crocette već se pozabavio i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek. Pismom se obratio belgijskom ministru unutarnjih poslova Turtelboomu. U njemu zahtijeva da se talijanskom zastupniku ipak osigura potrebna policijska zaštita. Jedan glasnogovornik belgijskog ministarstva unutarnjih poslova kaže da Crocetta dobiva zaštitu, ali je pitanje kakva mu je zaštita potrebna. O pojedinostima ne želi raspravljati u javnosti.

Crocette zahtijeva barem istu policijsku zaštitu kakvu ima u francuskom Strassburgu. Tamo Europski parlament zasjeda jednom mjesečno. I Crocetta bi htio nastaviti borbu protiv organiziranog kriminala na europskoj razini. „U novim članicama Europske unije posvuda ima organiziranog kriminala. Litva, Albanija, Rumunjska, Poljska, tu ima kriminalaca koji su povezani s talijanskom mafijom."

Crocetta misli ozbiljno

Da Crocetta u borbi protiv organiziranog kriminala misli ozbiljno, pokazuje pogled u njegovu biografiju. Ovaj pedesetšestogodišnjak je bio gradonačelnik gradića Gele na jugu Sicilije. Tamo je stvorio mrežu poduzetnika protiv mafije. U vrijeme dok je on bio gradonačelnik policija je uhitila 900 mafijaša. Snage sigurnosti su uspješno spriječile više atentata na njega.

Crocetta je komunist i ne skriva da je homoseksualac. A to na Siciliji još uvijek izaziva negativne reakcije. „Mi borci protiv mafije smo specijalci. Skupili smo iskustva u toj borbi koja možemo drugima prenijeti. Ali, mi smo heroji tek kad smo mrtvi."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika