14.10.2009. / 08:50

Autor: Martina Čizmić

Ina zbog besparice prodaje MOL-u naftna polja u bescjenje

Podsjetimo da je i ministar financija Ivan Šuker odbio prije nekoliko mjeseci potpisati prodaju 50 posto udjela u koncesiji za 200 milijuna eura procjenivši da je to premalo novca

Ina nema dovoljno novca da ispuni ugovorne obveze o koncesiji Ina nema dovoljno novca da ispuni ugovorne obveze o koncesiji Naftna polja u Siriji, u koje je u posljednjih deset godina Ina uložila čak 900 milijuna dolara i koja su joj bila najuspješnija istraživačka koncesija, za djelić će vrijednosti prijeći u vlasništvo MOL-a.

Tako piše Jutarnji list, oslanjajući se na svoje izvore. Iako četvrtina udjela u naftnim poljima po nekim procjenama vrijedi i više od 400 milijuna eura, Ina će ih MOL-u prodati za manje od 200 milijuna.

Pregovori o prodaji udjela u koncesiji za istraživanje naftnih polja u Siriji traju već nekoliko mjeseci, a započeli su kako Ina zbog kršenja ugovornih obveza ne bi ostala bez koncesije u potpunosti.

Naime, Sirija očekuje da Ina najkasnije do kraja 2011. godine proširi proizvodnju na bušotinama na dva naftna polja - Aphemia i Hayan. No, kako Ina za to trenutno nema dovljno novca, Mađari su se javili kao izuzetno zainteresirani da uskoče.

Predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi javno je priznao kako bi volio da Ina i MOL zajednički investiraju u rafineriju plina, što bi zahtjevalo ulaganje od nekoliko stotina milijuna dolara i odobrenje sirijske naftne kompanije SPC koja je Inin partner u Siriji.

No, iako se Jutarnji poziva na dobro obavještene izvore, u Ini su rekli kako još nije donešena konačna odluka o prodaji, a u MOL-u su rekli kako na takve priče ne treba nasjedati.

Podsjetimo da je i ministar financija Ivan Šuker odbio prije nekoliko mjeseci potpisati prodaju 50 posto udjela u koncesiji za 200 milijuna eura procjenivši da je to premalo novca.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika