16.10.2009. / 10:28

Autor: Hina

Gotovo četiri posto odraslih u svijetu puši marihuanu

Autori navode podatke ureda UN-a za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) procjenjujući da je 2006. u svijetu bilo 166 milijuna uživatelja marihuane u dobi od 15 do 64 godine, odnosno 3,9 posto svjetske populacije te dobne skupine

Gotovo četiri posto odraslih u svijetu konzumira marihuanu usprkos neželjenim učincima koje ta droga može imati na zdravlje, piše u članku u britanskom medicinskom časopisu The Lancet koji će biti objavljen u subotu.

Autori navode podatke ureda UN-a za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) procjenjujući da je 2006. u svijetu bilo 166 milijuna uživatelja marihuane u dobi od 15 do 64 godine, odnosno 3,9 posto svjetske populacije te dobne skupine.

Marihuanu najviše koriste mladi iz bogatih zemalja sa Sjedinjenim Državama na čelu, slijede Australija i Novi Zeland, ali se čini da se problem širi i na svjetskoj razini.

Australski sveučilišni profesori Wayne Hall i Louisa Degenhardt autori su članka u Lancetu u kojem nude cjelovit pogled na problem konzumacije marihuane.

Kad se radi o problemu javnog zdravlja, konzumacija marihuane je "vjerojatno skromna" u usporedbi s alkoholom, pušenjem ili drugim ilegalnim drogama. No, kanabis također nosi svoje opasnosti: mijenja dišne funkcija kao u slučaju duhana, donosi opasnost od prometne nesreće, izaziva tjeskobne krize ili psihotična epizoda kod osoba s predispozicijama, ovisnost, pišu autori.

Otprilike devet posto ljudi koji su pušili marihuanu postaju ovisnici i dnevni korisnici, tvrde autori. Za usporedbu, opasnost od ovisnosti nikotinom iznosi 32 posto, 23 posto kad se radi o heroinu, 17 posto u slučaju kokaina te 15 posto za alkohol.

Kao i kod duhana, dim marihuane sadrži različite otrove, ponekad i više koncentracije. Kašalj i bronhitis su uobičajeni kod redovitih pušača. Isto tako pušenje duhana i/ili marihuane tijekom trudnoće može pridonijeti smanjenju težine novorođenčadi.

Vezane vijesti

Početak kraja rata protiv marihuane?

Početak kraja rata protiv marihuane?

Suradnik u neprofitnoj ustanovi Independent Institute Anthony Gregory piše za Huffington Post o apsurdnom američkom ratu protiv lakih droga koji se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika