29.05.2004. / 00:00

Autor: Tanja Simić

HRVATSKA

PRIHVAĆENA PONUDA EPH ZA SLOBODNU DALMACIJU

PRIHVAĆENA PONUDA EPH ZA SLOBODNU DALMACIJU

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) uvjetno je prihvatio ponudu Europapress Holdinga (EPH) za kupnju 34,63 posto dionica Slobodne Dalmacije. ‘’Prihvaćanje ponude uvjetovano je pozitivnim mišljenjem Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja’’, izjavio je u petak predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju Andrija Hebrang. Pritom je dodao da EPH još nije zatražio mišljenje Agencije, već je Upravni odbor tom odlukom želio potaknuti potencijalnog kupca Slobodne Dalmacije da to učini. Ponuda EPH detaljno je obrađena, no pregovori još uvijek traju zbog određenih dilema koje su prisutne, poput još nepoznatih i neotkrivenih obveza Slobodne Dalmacije, rekao je Hebrang. “Još se vode pregovori o tome hoće li teret mogućih nepoznatih obveza društva na sebe preuzeti država ili EPH”, kazao je Hebrang.
Za nastavak pregovora očekuje se mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, jer je prema Zakonu o medijima nedopuštena svaka koncentracija kojom bi tržišni udio sudionika prelazio 40 posto ukupno prodane naklade. Ukoliko će pozitivno mišljenje Agencije uvjetovati stanje nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora i sam će ugovor biti uvjetovan, rekao je Hebrang. Pojasnio je i da se i kupoprodajnim ugovorom može uvjetovati stjecanje dionica uklanjanjem prepreka zbog kojih ne bi bilo dobiveno pozitivno mišljenje Agencije.
Marina Rukavina, nova potpredsjednica HFP-a i voditeljica Sektora pravnih poslova, istaknula je kako će u slučaju da Agencija da pozitivno, ali uvjetno mišljenje, ugovor s EPH-om biti potpisan, no uz uvjet da EPH u zadanim rokovima ispoštuje uvjete Agencije.
Ponuda EPH-a za 245.187 dionica odnosno 34,63 posto vrijednosti temeljnog kapitala Slobodne Dalmacije iz ožujka ove godine ukupno je vrijedna 535,2 milijuna kuna. Od tog je iznosa 24,5 milijuna kuna (nominalna cijena) ponuđeno za kupnju dionica, a 55,5 milijuna kuna ponuđeno je kao ‘posebna naknada’ HFP-u kada se ispune svi uvjeti iz ugovora. Za dokapitalizaciju tom je ponudom predviđeno ukupno 355,2 milijuna kuna, a 100 milijuna kuna za povećanje plaća radnicima u idućih pet godina.
Nakon što je predao ponudu EPH za kupnju Slobodne Dalmacije, Ninoslav Pavić izjavio je da mu je namjera vratiti nakladu Slobodne na onu iz njezinih zlatnih osamdesetih, kad se prodavala u više od 90.000 primjeraka. Obvezao se da će zadržati svih 686 zaposlenih, koliko ih ima trenutačno, a da će do 2009. godine ta brojka narasti do 750. Sto milijuna kuna, od ukupne cijene koja iznosi 535,2 milijuna kuna, namijenjeno je za povećanje plaća radnicima u idućih pet godina.
Prema uvjetima HFP-a, u tehnološku obnovu Slobodne EPH treba uložiti 80 milijuna kuna. Po ponudi EPH, 83,4 milijuna kuna uložilo bi se odmah u povećanje temeljnog kapitala.

Vezane vijesti

United ponudio 17 milijuna eura za Shinjija Kagawu

United ponudio 17 milijuna eura za Shinjija Kagawu

Odlični 23-godišnji japanski nogometaš Shinji Kagawa na sigurnom je putu odlaska iz dortmundske Borussije, kluba s kojim je posljednje dvije sezone… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika