17.10.2009. / 08:19

Autor: Andrea Belin

Dobro je znati: Otkrivamo 6 najčešćih mitova o raku dojke

Istina je da žene u čijim obiteljima je već netko bolovao od raka dojke imaju povećan rizik od obolijevanja od ove opake bolesti. No, rizik se povećava i ukoliko žene konzumiraju alkohol, cigarete ili određene lijekove...

Svaka kvržica na dojci nije kancerogenaSvaka kvržica na dojci nije kancerogenaGodišnje u svijetu od raka dojke oboli najmanje milijun žena, a umre ih čak četiristo tisuća. Upravo zbog toga stručnjaci smatraju da je jako važno da pripadnice nježnijeg spola znaju više o ovoj zloćudnoj bolesti. Donosimo vam sedam najčešćih mitova vezanih za rak dojke!

1. Svaka kvržica na dojci je rak

Naravno da nije točno da je svaka kvržica na dojci kancerogena, međutim ukoliko otkrijete bilo kakvu izraslinu na tom dijelu tijela bilo bi dobro posjetiti liječnika, odnosno pregledati dojke mamografijom. Ova medicinska tehnika omogućava stvaranje slike unutarnjeg tkiva dojke na kojoj je se jasno može uočiti ako je došlo do kakvih opasnih promjena.

2. Mamografija uzrokuje širenje raka

U mamografiji se koristi rendgensko zračenje, no nije točno da uzrokuje širenje raka dojke. Štoviše, mamografija je najbolja metoda za rano otkrivanje ove zloćudne bolesti.

3. „U mojoj obitelji nitko nije bolovao od raka dojke pa neću niti ja"

Istina je da žene u čijim obiteljima je već netko bolovao od raka dojke imaju povećan rizik od obolijevanja od ove opake bolesti. No, rizik se povećava i ukoliko žene konzumiraju alkohol, cigarete ili određene lijekove.

4. Mastektomija je najbolja zaštita od ponovnog vraćanja tumora

Za sve one koji ne znaju, mastektomija ja ustvari odstranjivanje dojke. Međutim, mali broj žena kojima je dijagnosticiran rak trebaju mastektomiju. Liječnici također tvrde da se kod nekih pripadnica ljepšeg spola rak može liječiti kemoterapijama i zračenjem.

5. Rizik oboljenja od raka dojke isti je kod žena mlađe i starije životne dobi

Žene starije od pedeset godina imaju najveći rizik od obolijevanja od raka dojke. One bi se trebale kontrolirati nekoliko puta godišnje. Doduše, i mladim djevojkama preporučuje se pregled najmanje jedanput godišnje.

6. Muškarci ne mogu dobiti rak dojke

Stručnjaci procjenjuju da će ove godine biti najmanje dvije tisuće novih slučajeva obolijevanja od raka dojke, a oko 450 muškaraca će umrijeti od ove opake bolesti. Ipak rak dojke češće se javlja kod žena nego kod pripadnika jačeg spola.

Vezane vijesti

Istraživanje: Ultrazvuk pomaže ranijem otkrivanju raka dojke

Istraživanje: Ultrazvuk pomaže ranijem otkrivanju raka dojke

Dodavanje ultrazvuka mamografiji svake godine za žene s povećanim rizikom razvoja raka dojke pomaže otkrivanju toga tumora u ranijim fazama bolesti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika