18.10.2009. / 11:00

Autor: Boris Beck

Senzacionalno: Intervju Davora Butkovića s fetusom

Ugledni novinar Davor Butković rado je pristao na prepisku s fetusom. Intervju je obavljen e-mailom

Nakon što je u Jutarnjem listu objavio veliki tekst o pobačaju, Davoru Butkoviću jedan je konzervativni fetus poslao sms i pitao ga bi li napravio s njim intervju. Butković je rado pristao. Intervju je obavljen e-mailom.

BUTKOVIĆ: Sama činjenica da se pravo na pobačaj dovodi u pitanje uznemirujuća je za današnje hrvatsko društvo. Slažete li se s tim?

FETUS: Da, ali mene ta činjenica i osobno uznemiruje. Znate, moj život ovisi o tome.

BUTKOVIĆ: Pobačaj je, naravno, tragedija. Nitko razuman, s normalnim osjećajem za moral i s normalnom emotivnom konstitucijom, ne misli o pobačaju bilo što dobro.

FETUS: Pa zašto ga onda branite? Zašto bi zakon bio odvojen od moralnih osjećaja?

BUTKOVIĆ: Žene, koje su iz bilo kojih razloga prisiljene počiniti pobačaj, u najvećem broju slučajeva same najviše pate zbog toga.

FETUS: Naravno da pate, ali im svi govore da je to u redu pa ne dobivaju pomoć. No njihovo postojanje ipak nije ukinuto, a moje je.

BUTKOVIĆ: Ja pobačaj ne promatram isključivo kroz prizmu ženina prava na izbor...

FETUS: I dobro da ga tako ne promatrate jer žena radi izbor i za sebe i za oca i za mene. Još gore, ženu često u tom slučaju ostave svi na cjedilu pa je prisiljena na nešto što poslije prikazuju kao njezino vrhunaravno pravo.

BUTKOVIĆ: Govoreći na medicinskoj razini, jasno je da bi zabrana pobačaja dovela do pobačaja koji se izvode na crno, dakle u inferiornim i opasnim medicinskim uvjetima.

FETUS: Nije jasno. Dovela bi do pobačajnog turizma ili bi liječnici pobačaje radili u fušu, u sterilnim uvjetima i s antibioticima koje bi dobili u bolničkoj apoteci.

BUTKJOVIĆ: Uzrok pobačajima ionako nije nedostatak ljubavi prema djeci, nego, naprosto, neželjene trudnoće.

FETUS: Ako je žena gospodarica svojega tijela, odakle onda neželjena trudnoća? Zar to ne znači da nije gospodarica? A osim toga, ja imam svoje vlastito tijelo. Uostalom, ne slažem se da pobačaj ne znači nedostatak ljubavi. Mislim da znači baš to.

BUTKOVIĆ: Činjenica je, međutim, da Katolička crkva u Hrvatskoj niti od jedne vlasti nije formalno zatražila zabranu pobačaja.

FETUS: Kršćani se uvijek protive abortusu, ali to nema veze s ovom temom. U petom razredu osnovne uči se da život počinje kad se spoje spolne stanice. To vrijedi za kravu, pa onda vrijedi i za čovjeka. Da se to ne prizna, uvode se razne mistifikacije, kao na primjer da je čovjek osoba ili slično. Prvo je život, onda je osobnost - inače bismo imali osobe koje nisu žive.

BUTKOVIĆ: Kustić je Račanu rekao da je važeći, apsolutno permisivni zakon o pobačaju za Crkvu neprihvatljiv, ali da Crkva ne traži kriminalizaciju pobačaja.

Ako sam ga dobro shvatio, Kustić se založio da pobačaj ostane u sivoj zoni tolerancije; da se, dakle, nipošto ne progoni.

FETUS: To ste jako dobro shvatili. Crkva ne traži zatvor za počinitelje abortusa, nego samo to da ga liječnici prestanu obavljati kao na pokretnoj traci. I u SAD-u je većina građana za to da abortus bude dozvoljen samo ako ima kakvih medicinskih indikacija.

BUTKOVIĆ: Pismo liječnika iz Petrove, koje je supotpisao i osobni prijatelj obitelji Tuđman, dr. Šimunić, a koje omogućava da se ozbiljno razgovara o zabrani pobačaja, dio je konzervativne ofenzive na liberalne vrijednosti u hrvatskom društvu.

FETUS: Gledajte, i ja sam osobno pomalo konzervativan...

BUTKOVIĆ: Zanimljivo je da je frontman te ofenzive baš dr. Šimunić koji je prije mjesec ili dva s ministrom Milinovićem postigao dogovor oko zabrane zamrzavanja zametaka.

FETUS. Tamo odakle ja dolazim nije važno tko nešto kaže, već ono što se kaže. Ne može se zametak smatrati ljudskim bićem pa braniti njegovo zamrzavanje, a onda fetuse odstranjivati kao amorfni biološki materijal.

BUTKOVIĆ: Konzervativnoj ofenzivi nasuprot, želimo i moramo još jednom istaknuti da niti jedan nositelj vlasti u Hrvatskoj, od Franje Tuđmana, preko Ivice Račana, Ive Sanadera, Stipe Mesića pa do Jadranke Kosor, nikada nije dovodio u pitanje pravo na pobačaj.

FETUS: Nisu dovodili u pitanje ni pravo na pljačkanje državne imovine, lažne penzije, korupciju i uzimanje mita pa vidite kamo nas je to dovelo.

BUTKOVIĆ: Bilo kakav oblik zabrane pobačaja predstavljao bi dubinsku, ne samo restriktivnu, nego i razarajuću intervenciju u hrvatsko društvo.

FETUS: Na web adresi imate pismo žene koja je napravila abortus pa ćete vidjeti što je to razarajuća intervencija.

BUTKOVIĆ: Iako je hrvatsko društvo nacionalno konzervativno, ono je, po cijelom nizu svojih vrijednosti, zapravo relativno liberalno. Taj liberalni potencijal omogućio je Hrvatskoj da se iz svoga ratnog razdoblja vrlo brzo transformira u normalnu europsku državu, koja je spremna odmah ući u Europsku Uniju. Druge zemlje bivše Jugoslavije, koje su bile zahvaćene ratovima, nisu pokazale ni mali dio toga hrvatskog transformacijskog potencijala, baš zato što su mnogo konzervativnije i društveno nerazvijenije. Liberalni potencijal hrvatskoga društva (usprkos povremenim ekscesima poput Kerumova izbora za gradonačelnika) jedna je od naših najvećih vrijednosti, koje se ne smiju dovoditi u pitanje.

FETUS: Ja dakle svojim životom plaćam vaš veći BDP?

BUTKOVIĆ: Hvala vam na intervjuu, poštovani prem... ovaj, fetusu.

FETUS: Hvala i vama i doviđenja.

Vezane vijesti

Judita na kvadrat

Judita na kvadrat

Prošle su jeseni dva povjesničara hrvatske književnosti, usto i akademika, i treći njihov znanac, jedan od najvećih znalaca hrvatskog jezika, sjedila… Više

Komentari

registracija
31/7/09

Seaman, 18.10.09. 13:59

Zamislite curu (ženu) koja, koja kao gospodarica svoga tijela koristi spiralu i anti-bebi pilule a njen partner kondome...pretpostavka je da oboje žele seks, ali NE ŽELE trudnoću. Onda im se ipak dogodi ta NEŽELJENA trudnoća i oni odluče napraviti abortus.Što biste im, dragi Borise preporučili? Pobačajni turizam, kod liječnika u "fušu" ili nekog mesara u nekom podrumu?
I što biste Vi tu, pobogu, zabranjivali?


registracija
18/10/09

beck, 18.10.09. 15:34

ja bih im preporučio da svakako uz navedeno koriste dijafragmu i spermicidnu kremu, da naprave vazektomiju i podvežu jajovode te da se obavezno nakon seksa isperu coca colom; opreza nikad naodmet


registracija
31/7/09

Seaman, 18.10.09. 17:11

Obucite mantiju i pravac u neki samostan...u civilnom društvu nemate što tražiti.


registracija
27/7/09

columbo, 18.10.09. 20:31

Vi ste ovo zgodno i duhovito napisali gospon Beck, ali in media res ipak nesto drugo. Naime, pravo na pobacaj je kudikamo manje zlo od njegove zabrane, jer ilegalizacijom dolazi do niza problema, koji nadmasuju one osobne. Crkva ima drugi nauk, jer Tudjmanovi rasplodni popovi hoce natalitet, jer im vazda fali puka da puni Bozje odaje...Grdna je to rabota, Borise!


registracija
18/10/09

beck, 19.10.09. 11:44

gospon columbo, svi smo skloni neetičnim postupcima jer to pogoduje našoj komociji (prepisujemo na ispitima i prođemo kroz crveno), a "ilegalizacija" toga nam stvara, kako vi kažete "niz problema". to je potpuno ljudski, ali ne znači da je i opravdano. ja sam protiv pobačaja ne zato da ima više hrvata (zašto mislite da sam uopće hrvat?) nego zato što je to prekid ljudskog života


registracija
15/10/09

deus, 19.10.09. 12:30

meni samo jedna stvar nije jasna kada citam ove komentare. Naime, niti ja se posve ne slazem sa ovime sto je gospodin Beck napisao, a zivio sam u samostanu 6 godina...no, oko abortusa su svi nekako liberalni, a oko necijeg prava na vlastito misljenje, bas i ne?! mislim da gdin Beck ima pravo na ovakvo misljenje i kao civil. A druga stvar je, ovo je daleko opsirnija tema nego sto se moze u jednoj kolumni obraditi...po meni, sukus svega je da bi svatko trebao postupiti prema vlastitoj savjesti.


registracija
27/7/09

columbo, 19.10.09. 21:33

Gospon Beck, podsjecam vas da Hesse zavrsava svog Demiana slijedecim rijecima: "Covjeka mozes razumjeti, ili ne razumjeti, ali tumaciti nemoj, to prepusti njemu." Mislim da bi obojica mogli izvuci pouku, makoliko izgleda malkice naivno...No, tesko je u debelo uho zabiti njeznu rijec, kad uvjek, za vraga, svatko ima pravo na svoje zablude, zar ne?


registracija
20/10/09

cartesius, 20.10.09. 03:27

Abortus je ubojstvo kao što je bilo koje drugo ubojstvo. Koja je razlika ubiti dijete od jedan, dva ili tri mjeseca starosti, ili ubiti dijete od jednu, dvije ili tri godine starosti? Razlika je samo u količini hipokrizije onih koji to čine ili to odobravaju. Ljudski život počinje začećem, i u tome se slažu i krava i konj i matematika i kemija i Darwin i Biblija.


registracija
18/10/09

beck, 20.10.09. 15:16

za columba: doista je svaki čovjek tumač vlastitih moralnih pobuda (i zato ne može nikad biti 100% siguran u svoje prosudbe), ali konzervativni fetus upozorava da se njegov život prekida jer nije uspjelo sprečavanje njegova začeća - a ni po kojem moralu nije pošteno da drugi ispašta za naše propuste (i da to još plati životom).


registracija
8/9/09

gazdanakvadrat, 20.10.09. 16:21

Borise.... opet iznimni prikaz stvari... svaka ti čast- pozdrav i samo tako i dalje.. puno uspjeha!!!!!


registracija
15/3/08

Sandzo, 21.10.09. 12:52

RH sve vise klizi u reakciju..


registracija
17/9/09

plavonebo, 22.10.09. 00:22

pročitala sam taj Butkovićev tekst prije deset dana i mislila si: uh, koliko gluposti...kako uopće odgovoriti na tako nešto...zato me ova kolumna baš razveselila. Bravo, Boris!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika