23.10.2009. / 16:01

Autor: Hina

Slovenija želi sporazum s Italijom o LNG terminalima, u suprotnome sud

Žbogar je u petak u parlamentu izjavio da je novi sastanak s Frattinijem, ali i s talijanskom ministricom za okoliš Stefanijom Prestigiacomo, dogovoren za 9. studenoga

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar najavio je u petak skori dolazak talijanskog ministra vanjskih poslova Franca Frattinija u Ljubljanu, a jedna od glavnih tema razgovora trebala bi biti gradnja LNG terminala blizu Trsta, što Slovenija smatra spornim.

"Želimo naći rješenje s Italijom, no Slovenija vodi i sve druge postupke potrebne da spriječimo postavljanje terminala", rekao je Žbogar u parlamentu, odgovarajući na zastupnička pitanja.

Frattini je početkom rujna trebao doći u posjet Ljubljani, ali je dolazak u posljednji trenutak bio otkazan, a sumnja se da je to učinjeno zbog nepopustljivog stajališta Ljubljane da bi gradnja terminala imala negativan ekološki utjecaj u Sloveniji i da je zato za Sloveniju neprihvatljiva.

Žbogar je u petak u parlamentu izjavio da je novi sastanak s Frattinijem, ali i s talijanskom ministricom za okoliš Stefanijom Prestigiacomo, dogovoren za 9. studenoga.

"Podsjetit ćemo talijansku stranu na obećanje da terminal neće postaviti bez slovenske suglasnosti", rekao je Žbogar.

Ministar za okoliš i prostor Karl Erjavec rekao je u četvrtak da je od talijanske kolegice Prestigiacomo dobio odgovor na svoje pismo u kojemu je tražio dodatnu dokumentaciju o prekograničnom ekološkom utjecaju jednog ili dva terminala koji bi se gradili nedaleko od Trsta uz granicu sa Slovenijom, ali da odgovorom nije zadovoljan i da iz Italije dolaze negativni signali koji sugeriraju da će ona na gradnji terminala zbog svoje energetske sigurnosti ustrajati do kraja. U tom bi se slučaju, ponovio je Erjavec, Slovenija obratila europskom sudu.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika