25.10.2009. / 20:46

Autor: Martina Čizmić

Banke u problemima: Tvrtke ne mogu vratiti čak 15 milijardi kuna kredita

U prijevodu, situacija u kojoj se trenutno nalaze Pevec i HGspot mogla bi se sljedeće godine dogoditi još nekim tvrtkama

Hrvati će sve teže otplaćivati svoje krediteHrvati će sve teže otplaćivati svoje krediteHrvatska narodna bannka analizirala je financijsku stabilnost građana i tvrtki i došla do alarmantnih podataka. Dok građani još uspjevali stegnuti remen i otplaćuju kredite na vrijeme, sve je veći broj tvrtki koje jednostavno nemaju čime vraćati kredite.

Kak piše Večernji list, podaci centralne banke pokazuju kako je svaki deseti kredit odobren tvrtkama i svaki dvadeseti odobren građanima nenaplativ. Ukupni iznos nenaplaćenih kredita penje se na 15 milijardi kuna, a u sljedećoj godini udio nenaplativih kredita mogao bi se popeti i do 15 posto.

U prijevodu, situacija u kojoj se trenutno nalaze Pevec i HGspot mogla bi se sljedeće godine dogoditi još nekim tvrtkama.

Iako iz HNB-a uvjeravaju kako banke imaju dovoljno rezervi da podnesu teret nenaplaćenih kredita, oni će se ipak odraziti na bankarske sustave.

Ekonomist Josip Tica s Ekonomskog fakulteta za Večernji je rekao kako će prezaduženost države dovesti do pada kreditnog rejtinga, što će rezultirati povećanjem kamata i smanjenjem profitabilnosti banka.

"Pitanje je hoće li vlasnici prihvatiti pad profita ili će tražiti od uprava da im isporučuju visoku dobit, što nije moguće bez daljnjeg dizanja kamata", ističe Tica.

Zdeslav Šantić iz Splitske banke smatra kako će ubuduće banke biti znatno opreznije kod odobravanja kredita za tvrtke, a građane će temeljitije provjeravati u registru kredita u HROK-u.

Da nas najgore tek čeka, smatraju i analitičari koji očekuju da će u ovo vrijeme sljedeće godine nezaposlenost dosegnuti nove rekorde, tvrtke gušiti nelikvidnost, a problemi s naplatom kredita će kulminirati. Nakon toga, stvari bi trebale polako krenuti na bolje.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika