26.10.2009. / 18:03

Autor: Hina

Slovenija želi brže odvijanje pregovora o arbitražnom sporazumu

"Još se nadamo da će se pregovori brže odvijati. Mi bismo svakako željeli da se odvijaju brže, a naša vlada za to ima potrebna ovlaštenja", rekao je Žbogar

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel ŽbogarSlovenski ministar vanjskih poslova Samuel ŽbogarSlovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu da Ljubljana želi da se pregovori s Hrvatskom o arbitražnom sporazumu o granici odvijaju brže nego što je to sada slučaj.

"Još se nadamo da će se pregovori brže odvijati. Mi bismo svakako željeli da se odvijaju brže, a naša vlada za to ima potrebna ovlaštenja", rekao je Žbogar po dolasku na sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, koji su se u ponedjeljak sastali u Luxembourgu na redovitom mjesečnom sastanku.

Na pitanje što će Slovenija poduzeti ako arbitražni sporazum ne bude potpisan do sljedeće pristupne konferencije s Hrvatskom, koja bi se prema internom kalendaru švedskog predsjedništva trebala održati 27. studenoga, Žbogar je rekao da je za sada prerano o tome govoriti.

"Najprije ćemo vidjeti kakvi će biti današnji razgovori u Zagrebu između premijera dviju zemalja, a onda će od toga ovisiti naši sljedeći koraci", rekao je Žbogar, koji nije htio komentirati današnji susret hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora u Zagrebu.

Slovenija je nakon višemjesečne blokade hrvatskih pristupnih pregovora pristala na deblokadu nakon što su u rujnu Kosor i Pahor postigli dogovor o nastavku pregovora za rješavanje graničnog pitanja i nastavku hrvatskih pristupnih pregovora. Slijedom toga dogovora Hrvatska je 2. listopada otvorila pregovore u šest, a zatvorila u pet poglavlja.

Slovenija je i tada ostavila blokiranim još tri poglavlja, koja su tehnički spremna za otvaranje, a ta blokada nije povezana s pitanjem granice. Ljubljana navodi da će tu blokadu ukloniti kada vidi da se poštuje dogovor dvoje premijera.

Vezane vijesti

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Voditelj misije Europske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da sve članice EU žele "europsko" odnosno multietničko Kosovo pa i onih pet među… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika