27.10.2009. / 11:52

Autor: Andrea Belin

Osigurajte si ugodan san: Kako pretvoriti spavaću sobu u oazu mira

Za kvalitetno prespavane noći, osim kreveta važan je i izbor posteljine. Saznajte koji materijali najbolje odgovaraju određenom tipu kože

Zdrav san jako je važanZdrav san jako je važanNakon napornog dana najljepši je osjećaj kada s partnerom legnemo u krevet. Ukoliko se ujutro probudimo još umorniji, velika je vjerojatnost da spavaćoj sobi nešto nedostaje. Možda je problem u veličini kreveta, madracu ili čak posteljini...

Izbor kreveta
Spavaćoj sobi čija kvadratura nije velika, najbolje će pristajati kauč ili trosjed. Takvi kreveti većinom imaju dodatni prostor u koji možete spremati posteljinu. Prilikom kupnje nemojte se ustručavati isprobati krevet. Čovjek se tijekom noći u prosjeku okrene do šezdeset puta, a za to je potrebno dovoljno prostora, naročito ako krevet dijelite s partnerom. Izbor madraca je također osobito važan pa provjerite da li se bolje osjećate ako spavate na mekanom ili tvrđem madracu. Stručnjaci preporučuju kupnju novog madraca svakih deset godina.

Prirodna vlakna
Osim madraca i kreveta, za ugodno provedene noći, jednako je važna i posteljina. Najbolji izbor su pokrivači i jastuci od prirodnih vlakana. Pokrivači punjeni od prirodnih materijala, primjerice lana, su topli, mekani i udobni. Osim toga, lan ima veću moć upijanja. Vjerovali ili ne, tijelo tijekom noći izlučuje otprilike litru tekućine, a s obzirom da ju lan odlično upija, tijekom spavanja osjećati ćete se svježe.

Antialergijska posteljina
Ukoliko je važa koža osjetljiva i sklona alergijama, trebali bi se pokrivati posteljinom koja ne iritira kožu. Na pokrivač ne stavljajte deku jer ona zaustavlja protok zraka. Alergije ćete izbjeći ako posteljinu perete redovito. Dakle, jastuke i prekrivače operite svakih četiri do šest mjeseci na temperaturi od šezdeset stupnjeva. Jastuke mijenjajte svakih godinu i pol dana, a prekrivače tri do pet godina.

Perje i pamuk
Nije istina da perje izaziva alergije, naprotiv ono ublažava osjetljivost organizma. Ako vam ipak perje ne odgovara, postoje prekrivači punjeni sintetičkim materijalima koji također mogu biti jako kvalitetni. Čisti pamuk je dobar za osetljivu kožu jer je mekan, a ima i sposobnost hlađenja. U sobi izbjegavajte tepihe, radije se odlučite za parket. Redovito otvarajte prozore i brišite prašinu.

Poliester
Ako se u krevetu želite osjećati udobno, a da se ne morate previše truditi oko pranja i čišćenja, preporučujemo prekrivače od poliestera. Oni se lako održavaju, peru se i suše u perilici rublja i traju duže od pet godina.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika