28.10.2009. / 08:05

Autor: Martina Čizmić

Zagrebački Holding u problemima jer 'kreditira' IGH

Sve se više čini kako zapravo Holding odgađanjem naplate pogoduje IGH-u, a sebe uvlači u probleme

Milan Bandić i Ivo ČovićMilan Bandić i Ivo ČovićRačunica je jednostavna - ukoliko IGH uplati 41,04 milijuna kuna koliko duguje gradu Zagrebu za polovicu zemljišta Zagrepčanke, Zagrebački Holding neće imati nikakvih financijskih problema. No, pitanje je hoće li Zagreb skoro vidjeti taj novac.

Kako piše Večernji list, financijski problemi gradske tvrtke koju su prije nekoliko dana u javnost iznijeli čelni ljudi Holdinga, mogli bi biti riješeni samo jednom uplatom. Predsjednik uprave Holdinga Ivo Čović istaknuo je kako su glavni razlozi za minus na računu neprodani stanovi u naselju Sopnica-Jelkovec u koje je grad uložio milijune, te neplaćeno zemljište Zagrepčanke koje je još prošle godine prodano IGH-u.

Prilikom potpisivanja ugovora IGH je uplatio samo 10 posto od ukupno 45,6 milijuna euru i dogovorio s Gradom, da će zbog financijske krize odgoditi plaćanje ostatka do kraja ove godine, uz kamate od 6 posto.

Iako do krajnjeg roka ostaje još dva puna mjeseca, u IGH-u već računaju kako će im Zagreb dati još jednu odgodu. Večernji ističe kako je to povoljnija solucija za obje strane. Jer ukoliko Zagreb raskine ugovor, upitno je hoće li moći u doba recesije naći novog kupca za to zemljište, a i u tom slučaju dobio bi ukupno samo pet milijuna eura od IGH (uplaćena akontacija i zatezne kamate). IGH-u se isplati i produljiti odgodu otplate po stopi zateznih kamata od šest posto, jer im u trenutno situaciji niti jedna komercijalna banka ne bi odobrila kredit po nižoj stopi.

Sve se više čini kako zapravo Holding odgađanjem naplate pogoduje IGH-u, a sebe uvlači u probleme.

Vezane vijesti

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako smo i najavili, Nacional počinje objavljivati dokumente o nezakonitostima u URIHO-u nakon što smo optuženi da radimo na štetu invalida. Sve… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika