30.10.2009. / 07:35

Autor: Hina

EU popustila Klausu: Otvoren put za ratifikaciju Lisabonskog ugovora

"Put za ratifikaciju Lisabonskog ugovora sada je otvoren", rekao je Reinfeldt na konferenciji za novinare nakon prvoga dana summita dodajući da je udovoljeno zahtjevu češkog predsjednika Vaclava Klausa da Češka dobije izuzeće od odredbi Povelje o temeljnim pravima

Češki predsjednik Vaclav KlausČeški predsjednik Vaclav KlausČelnici zemalja članica Europske unije postigli su u četvrtak navečer na summitu EU-a u Bruxellesu dogovor koji bi trebao osigurati potpis češkog predsjednika na zakon o ratifikaciji Lisabonskog ugovora i tako otklonili zadnju prepreku za stupanje na snagu toga dokumenta, objavio je predsjedatelj Europskog vijeća, švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

"Put za ratifikaciju Lisabonskog ugovora sada je otvoren", rekao je Reinfeldt na konferenciji za novinare nakon prvoga dana summita dodajući da je udovoljeno zahtjevu češkog predsjednika Vaclava Klausa da Češka dobije izuzeće od odredbi Povelje o temeljnim pravima, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora.

Slična izuzeća već su ranije dobile Poljska i Velika Britanija, ali iz različitih razloga. Dogovor o izuzeću bit će pridodan protokolu kojim su izuzete Poljska i Velika Britanija.

Reinfeldt je rekao da je dogovor postignut zahvaljujući razumijevanju Češkoj susjednih zemalja, posebice Nijemaca, Mađara i Slovaka. Klaus je naime tražio izuzeće od Povelje o temeljnim pravima uz obrazloženje kako bi spriječio da potomci sudetskih Nijemaca, protjeranih na kraju Drugog svjetskog rata iz tadašnje Čehoslovačke, ne počnu tražiti povrat imovine.

Češki predsjednik Vaclav Klaus zadovoljan je rješenjem koje su postigli čelnici EU-a kako bi zadovoljili njegov uvjet za potpis na Lisabonski ugovor, izjavio je u četvrtak navečer u Bruxellesu češki premijer Jan Fischer.

"Predsjednik Vaclav Klaus je zadovoljan s tekstom. Upoznat je sa svim promjenama i s njima nema nikakvih problema", rekao je Fischer nakon završetka prvog dana summita EU-a.

Sada je ostalo još sačekati da pravorijek češkog ustavnog suda na zahtjev skupine čeških senatora da se preispita je li Lisabonski ugovor u skladu s češkim ustavom. Taj pravorijek se očekuje u utorak, 3. studenoga i nakon toga Klaus neće imati više opravdanja za odgađanje potpisa na Lisabonski ugovor. Tada će se čelnici EU-a moći posvetiti kadrovskim pitanjima to jest, popunjavanju dvaju novih mjesta koje predviđa Lisabonski ugovor - predsjednika Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku politiku.

Čelnici EU-a započeli su u četvrtak navečer i razgovore o raspodjeli tereta u financiranju mjera za borbu protiv klimatskih promjena, ali o tome još nisu postigli dogovor. Summit se nastavlja u petak ujutro.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika