30.10.2009. / 13:07

Autor: Boris Bilas

Sporazum o izručenju: Srbija i Hrvatska kreću u razmjenu kriminalca

Slobodan Homen kaže kako neki ugovori već daju rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala i kao primjere navodi postupak protiv grupe Sretena Jocića za ubojstvo Ive Pukanića i blokadu vile Stanka Subotića u Crnoj Gori po zahtjevu srpskog suda

Predsjednici Boris Tadić i Stjepan MesićPredsjednici Boris Tadić i Stjepan MesićDržavni tajnik u srbijanskom ministarstvu pravosuđa Slobodan Homen u razgovoru za Blic potvrdio je kako je Srbija pokrenula inicijativu za međusobno izručivanje kriminalaca između država bivše Jugoslavije. Homen kaže kako bi srpski državljani okrivljeni za organizirani kriminal i najteža krivična djela uskoro mogli biti izručeni državama nastalim iz bivše SFRJ, kao što bi i Srbija mogla tražiti izručenje državljana Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije.

"Novi Ustav Srbije dopušta izručenje naših državljana drugim državama, a najnovijim izmjenama Zakona o krivičnom postupku uklonjena je i posljednja takva prepreka. Pokrenuli smo razgovore, po ugledu na zemlje Europske unije, koje međusobno izručuju vlastite građane, jer smo prvi usuglasili naše propise sa europskim. Njemačka, Francuska, Italija i druge zemlje se dogovaraju gdje je najbolje mjesto suđenja okrivljenima, bez obzira na to čiji su državljani. Ovo je bilo ključno pitanje na ministarskoj konferenciji s čim su se suglasili svi ministri. Mi smo najdalje otišli u razgovorima s kolegama iz Hrvatske, koji su inicirali promjenu njihovog Ustava da bi omogućili izručenje vlastitih državljana", rekao je za Blic Slobodan Homen.

On dodaje kako sa takvim međusobnim sporazumima okrivljeni ne bi mogli da izbjegavati pravdu bježeći iz jedne države u drugu.

"Ne bi bilo problema, kao na primjer u slučaju Branimira Glavaša koji je poslije presude u Zagrebu, pobjegao u BiH i ne može biti izručen, jer ima i njihovo državljanstvo",kaže Homen.

Slobodan Homen kaže kako neki ugovori već daju rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala i kao primjere navodi postupak protiv grupe Sretena Jocića za ubojstvo Ive Pukanića i blokadu vile Stanka Subotića u Crnoj Gori po zahtjevu srpskog suda.

"U iduće dvije, tri godine sve ove države morati će uskladiti zakonodavstvo s europskim propisima i nitko neće moći u EU bez toga", kaže Homen.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika