31.10.2009. / 13:55

Autor: Boris Bilas

Prva žrtva svinjske gripe: 61-godišnjak preminuo u splitskoj bolnici

Tijekom boravka na intenzivnoj njezi nesretnom su 61-godišnjaku otkazali bubrezi, pa je bio pod 24-satnom dijalizom, a imao je i velikih cirkulacijskih problema, doznaje splitski dnevnik

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaOptičar Luka Matovac (61) iz Splita koji se od 23. listopada nalazio na jedinici intezivnog liječenja KBC-a Split zbog komplikacija vjerojatno vezanih uz novu gripu uzrokovanu virusom H1N1 (svinjska gripa) preminuo je u subotu oko 12 sati na splitskim Križinama, javlja portal Slobodne Dalmacije.

"Pacijent je, nažalost, preminuo od više organskog zatajenja", rekao je za Slobodnu dr. Nenad Karanović, dežurni anesteziloog u KBC-u Split.
Kako se radilo o prvom pacijentu koji je primljen u splitski KBC sa simptomima svinjske gripe, koja je dokazana laboratorijskim nalazima, njegovo teško zdravstveno stanje, a na kraju i samu smrt, vjerojatno je uvjetovao virus H1N1.

Pokaže li se da je L.M. zaista umro od posljedica svinjske gripe, nesretni 61-godišnjak je prva osoba koja je u Hrvatskoj preminula od nove gripe.

Pacijent je 21. listopada primljen na Odjel za infekcijske bolesti KBC-a Split zbog visoke temperature, otežanog disanja i obostrane upale pluća. Odmah je, zbog potrebe za respiratorom prebačen na odjel intenzivnog liječenja gdje je ležao do smrti.

Tijekom boravka na intenzivnoj njezi nesretnom su 61-godišnjaku otkazali bubrezi, pa je bio pod 24-satnom dijalizom, a imao je i velikih cirkulacijskih problema, doznaje splitski dnevnik.

U Hrvatskoj je prema podacima Zavoda za javno zdravstvo trenutno 313 zaraženih osoba virusom H1N1, dok je samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljedna tri dana prijavljeno 70 novih slučajeva svinjske gripe.

Vezane vijesti

Stipi Božiću ugrađene četiri srčane premosnice

Stipi Božiću ugrađene četiri srčane premosnice

Proslavljenom hrvatskom alpinistu i putopiscu Stipi Božiću u srijedu su u splitskom Kliničkom bolničkom centru ugrađene četiri srčane premosnice,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika