07.01.2011. / 14:36

Autor: Hina

Virus H1N1 i dalje prijeti: Vrhunac gripe očekuje se za dva tjedna

Dosad su zbog komplikacija od gripe umrle dvije osobe, a prema riječima ravnatelja Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" prof. Antuna Beusa, na intenzivnom liječenju trenutno je pet osoba s teškim upalama pluća, a među njima su četiri žene srednje životne dobi

Iako broj oboljelih od gripe iz dana u dan raste, epidemiolozi ističu da se zasad još uvijek radi o umjerenom valu epidemije, čiji se vrhunac očekuje u iduća dva tjedna, po završetku školskih praznika i s povratkom građana sa skijanja.

Dosad su zbog komplikacija od gripe umrle dvije osobe, a prema riječima ravnatelja Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" prof. Antuna Beusa, na intenzivnom liječenju trenutno je pet osoba s teškim upalama pluća, a među njima su četiri žene srednje životne dobi.

Kod oboljelih dominira virus H1N1, koji se pojavio lani i izazvao pandemiju, poznatu kao svinjska gripa. No, epidemiolozi ističu kako se radi o novom virusu humane gripe koji je ostao u cirkulaciji u cijelom svijetu te će u sezoni gripe dominirati i narednih godina.

"Nakon pandemije koju je izazvao u Americi u proljeće i u Europi u ranu jesen 2009., H1N1 sada se pojavljuje u uobičajeno zimsko vrijeme i izaziva očekivanu epidemiju, te je prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije uključen i u ovogodišnje cjepivo protiv gripe", ističe prof. Ilija Kuzman, pročelnik Odjela za akutne respiratorne infekcije u Klinici za infektivne bolesti. Pritom podsjeća da je od posljednje pandemije 1967. godine, kada se pojavio novi virus grupe, prošlo 40-ak godine.

"Kako sezona gripe traje dva mjeseca te se završetak očekuje polovicom veljače, još ima vremena da se građani cijepe, a posebice je to važno za kronične plućne bolesnike, srčane bolesnike, one s dijabetesom i većom tjelesnom težinom, te bolesnike na kemoterapiji ", kaže prof. Kuzman. Smatra da je jesenas učinjen propust jer je izostala kampanja koja bi promovirala potrebu cijepljenja protiv gripe pa je prevladala negativna kampanja koju su stvorili mediji.

Inače, lani je od gripe uzrokovane virusom H1N1 oboljelo oko 60 tisuća ljudi a umrlo 58 osoba.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika