01.11.2009. / 09:53

Autor: Boris Beck

Abortus kao lijek za majčine financijske probleme

Možete reći da su obje majke same krive, da je ona iz Firence mogla otići prije abortusa provjeriti stanje na magnetsku rezonancu, a da je ona iz Hrvatske trebala ići provjeriti je li abortus uspio ili ne. To su tehnološka rješenja.

Jedna je Talijanka u Firenci bez veze pobacila dijete u 22. tjednu trudnoće: rekli su joj da nema jednjak i prepisali joj "terapeutski abortus". Nakon terapeutskog abortusa, a zapravo isprovociranog poroda, liječnici su ustanovili da je beba bez ikakve mane, ali više joj nisu mogli spasiti život. Ne znam je li tužila liječnike, ali znam da jedna Hrvatica je. Sve je lijepo isplanirala, našla si posao bejbisiterice u Londonu i kupila avionsku kartu kad je otkrila da je trudna.

Tu je malu prepreku sredila u bolnici, ali tek je u gradu svojih snova otkrila da je abortus napravio stažist i to traljavo. "Bila je uzbuđena zbog života u Londonu i maštala je da će tamo živjeti", pišu srcedrapateljno naše novine, a onda ružna stvarnost: "Bila sam uznemirena, patila sam od dugotrajne nesanice, pa mi je liječnica propisala apaurine. Planirala sam živjeti u Londonu i tamo ostati, sanjala sam o takvom životu, a s djetetom je sve to postalo nemoguće. Bila sam i silno zabrinuta hoću li roditi nakon neuspjela pobačaja zdravo, normalno dijete", svjedočila je mlada majka na sudu na kojem traži dva i kusur milijuna kuna odštete.

Da, ako vam zubar naplati vađenje zuba, a ne izvadi ga, logično je da se ljutite na njega i svima ispričate kako vas je prešao. Zašto bi s djetetom bilo drukčije? Ali dijete nije zub, a o tome je ovih dana izašla knjiga Bernarda Nathansona "Iz smrti u život", liječnika koji je prvi snimio film o tome kako zbilja izgleda abortus. Da abortus nije vađenje zuba, vidimo i po tome što se naše majke ne hvale njima - a ne hvale se zato što nam ne bi mogle objasniti zašto su rodile baš nas, a ne našu braću i sestre mjesec ili godinu prije ili kasnije i kako to da baš nas vole najviše na svijetu, a one su usisali, isjeckali ili rastopili u kakvoj kemikaliji.

Apsurdni su i postupci Talijanke i Hrvatice. Talijanka je i žrtva pretjerane želje da sve saznamo unaprijed, da se osiguramo, da sve kontroliramo. S djecom to nije moguće: jedna druga majka, iz Zagreba, imala je potpuno zdravog dvogodišnjaka koji se u mjesec dana pretvorio u nepokretnog invalida kojeg samo respirator dijeli od smrti; bi li i tu liječnici prepisali "terapeutski abortus"? Što ako se anomalija ne očituje još u utrobi, nego tek nakon pet, petnaest ili trideset godina života? Što su uopće indikacije za abortus? U Firenci nejasne sjene na ultrazvuku, a u Indiji da je dijete ženskoga spola, zbog čega ih se u dvadeset godina pobacilo deset milijuna. U Hrvatskoj je pak indikacija avionska karta i tečaj engleskoga.

Možete reći da su obje majke same krive, da je ona iz Firence mogla otići prije abortusa provjeriti stanje na magnetsku rezonancu, a da je ona iz Hrvatske trebala ići provjeriti je li abortus uspio ili ne. To su tehnološka rješenja.

Ali baš je tehnologija smrtonosna: moja je majka uz dvoje djece imala i dva pobačaja, a i otac moje supruge je neuspjeli pobačaj - bio je deveto dijete i majka bi ga od straha pred siromaštvom abortirala da je imala na raspolaganju usavršenije metode od preskakanja gromača (a on je na kraju završio fakultet i sagradio dvije kuće). Zapravo svi dugujemo život liječnicima koji nam prije rođenja nisu prepisali smrt kao lijek za sve majčine financijske probleme.

Vezane vijesti

Eutanazijom do vječnog života

Eutanazijom do vječnog života

Subotnje proglašenje blaženim pet sarajevskih časnih sestara - od kojih su četiri počinile samoubojstvo - pomalo djeluje kontradiktorno kad se zna da… Više

Komentari

registracija
15/8/09

vergilia, 01.11.09. 13:45

Koji si ti licemjerni muški šovinista! Gdje su u cijeloj ovoj priči - očevi?? Osim ako ove majke nisu začele po duhu svetom, pa se po njemu i moraju za djecu pobrinuti? Nema ni Londona, ni fakulteta ni gradnje kuće za majke - ali ima za očeve, zar ne?


registracija
15/10/09

deus, 02.11.09. 12:30

brao vergilia...ali daj mi molim te pojasni po kojoj logici bi se u ovu temu mogao uplasti otac? najlakse je odmah povikati sovinizam...ali oprosti, i sex sa tim covjekom, kao i abortus bile su odluke te majke...i zbilja ne razumijem zasto bi kolumnist trebao sada njega spomenuti? to mi je slicno kao i onaj slucaj da se u nekoj skandinavskoj zemlji (ne znam tocno kojoj) na semafor mora staviti silueta u suknji, radi ravnopravnosti spolova...pa daj se uozbiljite. nebitno slazes li se sa Borisom ili ne, ali daj barem pokusaj izbliza pogoditi poantu.


registracija
15/8/09

vergilia, 02.11.09. 13:49

Poanta je upravo u tome što poanta koju želi nametnuti Beck nema logike! I ti si nasjeo – čim pitaš po kojoj logici bi se u ovu temu trebao uplesti otac. Pa – otac je već po logici stvari upleten, čak i kad misli da nije upleten. Pa da i ja tebi kažem – oprosti, ali seks sa ženom kojeg rezultat može biti začeće TVOG djeteta tvoja je odluka – pa si po logici stvari automatski upleten kao potencijalni otac, baš isto ko i žena s kojom se seksaš. Pa bi kao potencijalni otac trebao snositi i financijski i ostali „teret“, a ne ga smatrati isključivo problemom majke. TO bi bila ravnopravnost, zar ne? Ako pak potencijalna majka nema podrške oca potencijalnog djeteta, nego je sav „teret“ na njoj, onda odluči tako kako odluči i tu se nema kaj prigovoriti. Ne možeš nekom prigovoriti način na koji riješi svoj problem, nakon što mu kažeš da je to isključivo njegov problem. Zato ponovno pitam – gdje su u svemu tome očevi koji su svoj potencijalni financijski problem riješili na taj način što su ga proglasili problemom majke. I poanta nad poantama, a u svezi spomenute siluete u skandinavskoj zemlji ne znam kojoj – nije bitno dal' je suknja il' su hlače, bitno je imati muda. I usput – slažem li se s Borisom ili ne, nebitno je. Čovjek se prvenstveno mora složiti sa samim sobom i svojom zdravom pameću...:))


registracija
15/10/09

deus, 02.11.09. 14:37

kao prvo, jel ti znas pozadinu cijele price? i zasto se uvijek spominje muskarca koji je otisao? a sto ako je ipak posrijedi zena koja ne brine o svome tijelu (u smislu kontracepcije), k tome i promiskuitetna zena koja mozda nije niti sigurna tko je otac? jel ti znas sa sigurnoscu da je on nju ostavio na cjedilu ili je to bila njena odluka na osnovu toga sto ju to dijete sputava u njenim snovima da ostvari medjunarodnu karijeru (kako se lijepo i navodi u njezinom tumacenju na sudu)? i ako bas hoces, znam masu slucajeva u kojima se muskarca niti ne pita zeli li on dijete ili ne,nego odluku donosi iskljucivo zena iz njoj znanih razloga...kao i slucajeve u kojoj su muskarci jasno rekli da se nisu u stanju brinuti za dijete, a zena ga je svjesna toga odlucila zadrzati...to sto ti pises je tipicna generalizacija naucena sa pamfleta. tako da, eto ti opet promasila ceo fudbal.


registracija
2/11/09

Libellule, 02.11.09. 21:51

Slažem se potpuno s vašim stavovima o pobačaju, ali mislim da niste trebali nikoga prokazivati, a najmanje vlastitu majku.


registracija
8/9/09

gazdanakvadrat, 03.11.09. 16:45

Gospodine Beck opet izvrsno.... cijelo vrijeme dok čitam ove komentare pogotovo (isključivo) vergilia- mislim si da bi bilo dobro uz tekst staviti i koji crtež ili slikicu - baš za one kojima je potrebna... jer mislim da bi nekima bila uistinu potrebna - kao maloj djeci ... razmislite o mom prijedlogu ima takvih dosta
puno pozdrava i uspjeha u daljnjem komentiranju


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika