02.11.2009. / 14:37

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Crnogorska policija istražuje Kneževićeve navode, uskoro i saslušanje

"Stupili smo u kontakt s Kneževićem i on je pristao dati izjavu. Sud će sada početi taj postupak, u kojemu treba osigurati pravne pretpostavke i uvjete da se obavi saslušanje", rekla je Čarapić i iznijela dvije mogućnosti za uzimanje te izjave - u okviru međunarodne pravne pomoći ili videovezom

Ratko KneževićRatko KneževićCrnogorski ministar unutarnjih poslova i javne uprave Ivan Brajović u ponedjeljak je stigau službeni posjet Zagrebu te se osvrnuo na optužbe koje je Ratko Knežević iznio u slučaju ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića. On je izjavio da crnogorska policija provjerava navode po kojima je duhanska mafija umiješana u ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franića.

Brajović je to izjavio poslije sastanka s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom, odgovarajući na pitanje je li crnogorska policija istraživala mogućnost da je u Pukanićevo ubojstvo umiješana crnogorska mafija.

Dodao je da su navodi crnogorskog poduzetnika Ratka Kneževića, koji tvrdi u medijima da je za Pukanićevo ubojstvo odgovoran duhanski kartel iza kojega stoji crnogorski premijer Milo Đukanović, potaknuli državno odvjetništvo da s njime "zatraži razgovor i ta je procedura u tijeku".

Brajović je rekao da bi se suzdržao od bilo kakvih drugih ocjena o Crnoj Gori kao Al Qaidi, kako ju je Knežević predstavljao.

Crnogorska policija i MUP otvoreni za suradnju

Izvještaj Europske komisije za Crnu Goru u 2009. i izvještaj o viznoj liberalizaciji govore o stalnom napretku pa su te dvije ocjene potpuno nespojive, rekao je Brajović, dodajući da više vjeruje ocjeni Europske komisije.

"Crnogorska policija i MUP potpuno su otvoreni i spremni za razmjenu svih informacija i nemam nikakvih dvojba da ćemo odlučno surađivati na tom planu", rekao je Brajović.

Istaknuo je kako nema pitanja koja su zanimljiva u današnjem trenutku a da Karamarko i on o njima nisu razmijenili podatke.

Po pisanju medija, Knežević, koji je Đukanoviću kum, nedavno je u Hrvatskoj svjedočio u istrazi ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića prije godinu dana u Zagrebu.

Zbog tih ubojstava, USKOK je nedavno podigao optužnicu protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija, Slobodana Đurovića, Željka Milovanovića, koji je u pritvoru u Beogradu, te Bojana Gudurića, koji je u bijegu. Istog dana kad i u Zagrebu, za isti zločin u Beogradu su optuženi Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović.

Saslušanje do kraja mjeseca

U vezi s ovim slučajem oglasila se i crnogorska vrhovna državna odvjetnica Ranka Čarapić koja je izjavila kako će Knežević biti saslušan do kraja ovog mjeseca.

Čarapić je kazala kako je odvjetništvo zatražilo saslušanje Kneževića i još nekih osoba te da je taj postupak u tijeku.

"Stupili smo u kontakt s Kneževićem i on je pristao dati izjavu. Sud će sada početi taj postupak, u kojemu treba osigurati pravne pretpostavke i uvjete da se obavi saslušanje", rekla je Čarapić i iznijela dvije mogućnosti za uzimanje te izjave - u okviru međunarodne pravne pomoći ili videovezom.

Ratko Knežević je u brojnim javnim nastupima i pred hrvatskim istražiteljima iznio optužbe o umiješanosti crnogorskih dužnosnika, osobito premijera Mila Đukanovića, inače njegova kuma, u krijumčarenje pa i to da, zajedno sa srpskim biznismenom Stankom Subotićem Canom, stoji iza ubojstva Ive Pukanića.

Đukanović je u crnogorskom parlamentu odbacio te optužbe, nazvavši ih "konstrukcijama" te je rekao da će to pokazati postupak koji se vodi u talijanskom odvjetništvu u Bariju. Također je istaknuo da se nikad nije skrivao iza svog imuniteta te da je s talijanskim istražiteljima razgovarao dobrovoljno.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika