Objavljeno u Nacionalu br. 729, 2009-11-03

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

Sanader u strahu od kaznenog progona sprema povratak

Najave Ive Sanadera o skorom povratku u vrh politike zaoštrile su borbu između dva sve izraženija politička klana u HDZ-u, Sanaderova i onog Jadranke Kosor

POSLJEDNJI PUT ZDESNA SANADERU
Jadranka Kosor i Ivo Sanader na sjednici Vlade 7. srpnja kad je došlo do predaje premijerskih ovlasti:
danas odnosi nisu ovako vedriPOSLJEDNJI PUT ZDESNA SANADERU Jadranka Kosor i Ivo Sanader na sjednici Vlade 7. srpnja kad je došlo do predaje premijerskih ovlasti: danas odnosi nisu ovako vedriIvo Sanader prijeti da će se vratiti u politiku i smijeniti Jadranku Kosor s položaja premijerke i predsjednice Hrvatske demokratske zajednice. Tijekom posljednjih desetak dana Sanader je obavio razgovore s različitim HDZ-ovim dužnosnicima, i najavio spremnost povratka u politiku, i to u relativno skorom razdoblju.

Najava mogućeg reaktiviranja uvjetovanog policijskim istragama u kojima su osumnjičeni visoki dužnosnici HDZ-a, a postoje indicije da bi na red mogao doći i bivši premijer, izazvala je popriličnu zabrinutost u krugu saveznika Jadranke Kosor, ali i pojačala sukob koji vlada među pripadnicima tih dvaju klanova, doznaje Nacional.

Informaciju prema kojoj je, kako bi se zaštitio od eventualnog kaznenog progona, Sanader spreman eliminirati premijerku Kosor, Nacionalu je potvrdio bliski suradnik bivšeg premijera, a kasnije i pripadnik klana predsjednice Vlade, do koje su također stigle najave iz redova njezina nekadašnjeg šefa. Za sada nitko ne spominje datum povratka, ali znakovita je Sanaderova poruka upućena stranačkim saveznicima koja glasi “Držite se, ja ću se vratiti”.


U političkim krugovima HDZ-a tvrdi se da je bivši premijer s velikom pozornošću pratio najnovije događaje u Saboru oko sporazuma sa Slovenijom, nadajući se da će njegova nasljednica doživjeti poraz, što bi mu otvorilo prolaz da se vrati na nekadašnji položaj. Ima i spekulacija kako je Sanader sudjelovao u inicijativi da grupa lijevih i desnih intelektualaca zatraži odbacivanje sporazuma sa Slovenijom. Navodno su kontakte s Katoličkom crkvom u njegovo ime odrađivali razočarani bivši diplomati iz Rima i Pariza. Sanader u svojoj ofenzivi protiv Jadranke Kosor djeluje vrlo diskretno, ne napada je ni u internoj diskusiji, a ni tijekom individualnih susreta s istaknutim HDZ-ovcima. Glavna meta Sanaderovih razgovora sa saveznicima jesu ministri Tomislav Karamarko i Ivan Šimonović. Obojica su, navodno, krivi za procesuiranje afera čiji su sudionici HDZ-ovci, a koje su kulminirale u aferi Podravka, zbog koje je nastradao Damir Polančec. Naravno da Sanader nije zabrinut zbog Polančeca nego strahuje da bi sudionici tih skandala možda mogli upozoriti i na njegovu odgovornost, a Karamarko i Šimonović ne pokazuju namjeru opstruiranja istraga. Zato su ministri unutarnjih poslova i pravosuđa, skupa s Državnim odvjetništvom i medijima, apostrofirani kao neprijatelji HDZ-a.

Nacionalov sugovornik tvrdi kako je Sanader u tu ekipu uvrstio i predsjednika Stipu Mesića, za kojeg smatra da također aktivno sudjeluje u napadima na Hrvatsku demokratsku zajednicu i svi oni, navodno, razaraju HDZ. U posljednje vrijeme Sanader se dva puta našao s Damirom Polančecom, do prošlog petka potpredsjednikom Vlade, koji je odstupio zbog umiješanosti u aferu Podravka. Unatoč potpori nekadašnjeg premijera koji ga je javno uzeo u zaštitu na sjednici Predsjedništva HDZ-a, Polančec je bio prisiljen napustiti Vladu i sada iščekuje hoće li i protiv njega Državno odvjetništvo podignuti optužnicu. Osim s Polančecom, Sanader se susreo i s Josipom Friščićem, predsjednikom HSS-a i svojim starim saveznikom. Osim toga, Ivo Sanader - ispričao je Nacionalu jedan njegov dugogodišnji bliski suradnik - sve češće telefonski naziva članove predsjedništva vladajuće stranke i najavljuje povratak u politiku. Za sada nije formalno precizirao kada, ali bez obzira na to koliko u ovom trenutku njegov povratak djeluje kao utopija, zorno pokazuje da postoje snažni motivi za takav postupak. Jer kada je u srpnju iznenada i bez jasnog obrazloženja podnio ostavku na sve dužnosti i najavio povlačenje iz politike, planirao se vratiti tek za iduće parlamentarne izbore 2011. godine.

U međuvremenu je šest mjeseci namjeravao provesti u SAD-u i Kanadi, i vjerojatno bi se ovaj scenarij realizirao da ga nisu iznenadili događaji, ponajprije spremnost Jadranke Kosor da dopusti policiji i pravosuđu vođenje postupaka u koje su umiješani utjecajni članovi HDZ-a poput Berislava Rončevića, Damira Polančeca i Branka Vukelića. Prema dostupnim informacijama, Sanader još uvijek izbjegava otvaranje direktnog sukoba s Jadrankom Kosor, ali način na koji govori o njezinoj politici pokazuje da je želi smijeniti. Toga su svjesni i premijerkini saveznici koji su iznimno zabrinuti zbog Sanaderovih pokušaja političkog povratka. Za pravo im daje i kadrovska slika unutar HDZ-a, gdje od ljeta traju određena preslagivanja i sklapanje novih savezništava, ali nikako se ne smije zaboraviti da je bivši stranački šef, uz pomoć Ivana Jarnjaka, osobno odlučivao o tome tko će biti ministri, saborski zastupnici, kandidati za župane i gradonačelnike ili direktori javnih poduzeća.

Jadranka Kosor nije mogla niti je imala vremena provesti desanaderizaciju, i sada se suočava s opasnosti da se protivnici njezine politike ponovo okupe oko nekadašnjeg lidera HDZ-a. Uostalom od 23 člana Predsjedništva HDZ-a, barem polovina je otvoreno uz Sanadera ili se, u najmanju ruku, i dalje odbijaju svrstati uz Jadranku Kosor.NEPRIJATELJI Ministre Karamarka i Šimonovića, koje je sam postavio u Vladu, Sanader sada proglašava protivnicima koji žele razoriti HDZNEPRIJATELJI Ministre Karamarka i Šimonovića, koje je sam postavio u Vladu, Sanader sada proglašava protivnicima koji žele razoriti HDZ To su Darko Milinović, Ivan Jarnjak, Luka Bebić, Božo Biškupić, Bianca Matković, Branko Vukelić, Damir Polančec i Mario Zubović. Sanaderu su bliski i Gordan Jandroković i Petar Selem, a “nesvrstani” su Ivanka Roksandić i Mislav Banek. Jadranka Kosor ima podršku Andrije Hebranga, Vladimira Šeksa, Branka Bačića, Ivana Šukera, Marine Matulović- Dropulić i Jasena Mesića, a u posljednje vrijeme i Božidara Kalmete i Petra Čobankovića. Član Predsjedništva je i Dragan Primorac, ali posve je neaktivan, a ako se kandidira na predsjedničkim izborima, i službeno će biti izbačen iz HDZ-a. Ovdje treba znati da su doslovno svi članovi Predsjedništva izabrani ili direktno kooptirani odlukom Ive Sanadera, a verifikacija ovih odluka bila je formalnost.

Kada je Ivo Sanader na nedavnoj sjednici Predsjedništva HDZ-a podržao Polančeca, osim uvijenog odgovora Jadranke Kosor, nitko drugi mu se nije suprotstavio. Taj detalj jasno pokazuje strah većine dužnosnika od Sanadera, ali i to da ga mnogi među njima još uvijek podržavaju. Nešto je drukčija situacija u parlamentu gdje se nalazi HDZ-ova ekipa koja nema izvršnu vlast nego isključivo glasuju po uputama iz središnjice i Vlade. Među tjednima vladaju konfuzija i izostanak relevantnih podataka o događajima u vrhu stranke, tako da većinu informacija o sukobu između Jadranke Kosor i Ive Sanadera saznaju iz medija. Jedan od zastupnika potvrdio je ovih dana kako iz središnjice već dulje vrijeme ne dobivaju nikakve podatke o strateškim pitanjima i glasuju gotovo po inerciji, a situaciju je otežala i predsjednička kandidatura Andrije Hebranga, koji je šef HDZ-a u parlamentu, no sada je gotovo potpuno fokusiran na svoju kampanju. Što se tiče Jadranke Kosor, ona komunicira isključivo s najbližim suradnicima, bez iskazivanja želje za direktnim razgovorima sa zastupnicima.

U takvim okolnostima teško je izraditi posve preciznu sliku o tome koga podržavaju, i najrelnija se čini procjena prema kojoj jedna trećina zagovara Sanaderov povratak u politiku, trećina se u međuvremenu priklonila premijerki Kosor, a ostali jednostavno šute i čekaju kako će se razvijati situacija u vladajućoj stranci, ali i državi. Sve češće najave unutarnjih sukoba u HDZ-u, pravosudno- policijske istrage u HEPu, Podravci ili afera Kamioni, kao i realno slabi Hebrangovi izgledi na predsjedničkim izborima, primjetno su smanjili količinu samopouzdanja kod pojedinih HDZ-ovih zastupnika, koji su spremni diskretno priznati kako postoji objektivna opasnost od raspisivanja prijevremenih izbora. Iako nisu bliski sa Sanaderom, izražavaju sumnju u sposobnost Jadranke Kosor da svojim potezima bitno poboljša situaciju, a poseban otpor izaziva najava kako će Polančeca zamijeniti neki nestranački stručnjak.

Za njih je to izdaja stranke i ekipe koja u Saboru štiti vladajuću koaliciju: “Mi trebamo braniti HDZ, a u Vladu će ući, na primjer, Damir Kuštrak koji je nekada radio u SDP-ovoj vladi, a sada predstavlja Hrvatsku udrugu poslodavaca. Zar stvarno mislite da će on ili netko sličnog profila štititi interese HDZ-a, a ne lobija koji ga podržavaju? Dobro da je Polančec otišao jer je realno štetio HDZ-u, ali bit će velika pogreška naslijedi li ga netko kome je svejedno hoćemo li poslije idućih izbora ostati na vlasti ili završiti u oporbi”, smatra jedan zastupnik. Nacionalov informator iz vrha vladajuće stranke tvrdi kako je posljednjih dana Sanader nazvao i pojedine HDZove zastupnike i također ih uvjeravao da ne smiju pristati na dovođenje nezavisnih stručnjaka. To što sličnu tezu zastupa i parlamentarac koji je vrlo rezerviran prema Sanaderovu političkom comebacku, pokazuje da aktualna premijerka protiv sebe ima nekoliko različitih skupina. Sanader uvjerava zastupnike da je na predsjedničkim izborima najvažnije poraziti SDP-ova kandidata Ivu Josipovića.

MLADI OPOZICIONARI
Ivo Sanader i Jadranka Kosor snimljeni na
tiskovnoj konferenciji 2000.MLADI OPOZICIONARI Ivo Sanader i Jadranka Kosor snimljeni na tiskovnoj konferenciji 2000.Po njemu za HDZ je gotovo svejedno hoće li predsjednik postati Andrija Hebrang, Nadan Vidošević ili Dragan Primorac, međutim, to nikako ne smije biti Josipović. Izgleda da su Sanaderovi stavovi poprilično naljutili Hebranga koji se definitivno svrstao uz Jadranku Kosor, a ovih je dana odbacio i ideju bivšeg premijera da svoju kampanju vodi pod motom “Predsjednik i gospodin”. Ivo Sanader prijeti povratkom, ali očito se i Jadranka Kosor sprema za sukob. Pritom pokazuje značajne organizacijske sposobnosti jer uživa sve veću podršku javnosti i medija, a za saveznike je pridobila utjecajne HDZ-ovce kao što su Šeks, Hebrang, Kalmeta, Čobanković i Branko Bačić. Naposljetku, za golemi dio javnosti, ali i HDZ-a, Sanaderova ostavka doživljena je poput izdajničkog poteza. Doista je naprasno i bez objašnjenja napustio stranku koja je posve ovisila o njegovoj volji i time izazvao bijes stranačkog članstva. Zato je objektivno upitno postoje li izgledi za njegov povratak, ali jedno je sigurno - Ivo Sanader se želi vratiti na vlast.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 03.11.09. 07:41

Pa koja bi to sprdnja od drzave bila da se omoguci ovom bjeguncu povratak...


registracija
27/7/09

verina, 03.11.09. 11:16

Ovaj se Sanader ponaša kao da je vlasnik Hrvatske! Jedino mjesto na kojem je dobrodošao jest istražni zatvor; Vladu je napustio bez objašnjenja i tu neka i ne pomišlja o nekakvom vraćanju.


registracija
14/9/09

Sargovac, 03.11.09. 13:20

HDZ mora biti svjestan da bi Ivin povratak bio potpuni krah te stranke! Jadranka mora zavrsiti zapoceti posao, ako se zeli popraviti ugled HDZ kod glasaca.


registracija
15/11/06

rimaz, 03.11.09. 13:40

Pa koja bi to sprdnja od drzave bila da se omoguci ovom bjeguncu povratak... a ja još dodajem, ne bjeguncu, nego kriminalcu...


registracija
9/8/09

vinko12, 03.11.09. 14:08

Bravo Sanadere, dobro izvedena zamjena radi ulaska u EU i sredjivanja slovenaca, a sada natrag na razbijanje mesicevih komunjara koji se vec tresu i placu cim se spomene Sanadarovo ime


registracija
7/10/09

sanjica, 03.11.09. 14:34

Smranaderu pobjegao si i moli se bogu da prođeš bez dugogodišnje zatvorske kazne.Kakav povratak?Samo u onu zabit iz koje si ispuzao u civilizaciju.


registracija
3/7/09

GLAVNISUDAC, 05.11.09. 00:25

Ma neka proba pa da se usere do kraja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika